Nyheter

Testresultat visar stora skillnader mellan beslag och beslag

Beslag är mer än bara beslag. Det har blivit uppenbart efter att Robert Jørgensen från Simpson Strong-Tie genomförde ett test hemma vid sin brygga med två olika typer av beslag. Under ett 3,5 år långt experiment har beslagen utsatts för tuffa väderförhållanden och resultatet var överraskande. Testbeslagen med ZPRO-ytbehandling, som bara har marginellt högre pris än standardbeslag, har nämligen visat sig klara även de mest extrema miljöerna betydligt bättre än vad som var förväntat.

Det är tydligt att det finns vissa miljöer där det på lång sikt inte lönar sig att välja det billigaste alternativet. Det vet Robert Jørgensen, Key Account Manager för Simpson Strong-Tie i sydvästra Norge, som tidigare arbetat som snickare och har stor erfarenhet av att välja de rätta materialen.

– Många inser inte att det finns betydande skillnader mellan beslag och skruvar och väljer därför alltid det billigaste alternativet. Detta kan dock visa sig vara en dyrköpt läxa, då det inte är där du bör spara pengar, säger Robert Jørgensen och fortsätter:

– Inom byggbranschen ser vi att människor gärna investerar i olika typer av panel och fasadbeklädnader, men de prioriterar inte alltid valet av det som ska hålla samman konstruktionen. Skruvar finns i olika kvalitet och med olika ytbehandling och om man räknar per kvadratmeter så är den extra kostnaden för att få något som är mycket bättre minimal. Dessutom kostar det mycket att åtgärda om man väljer fel, då det tillkommer arbetskraft och timmar utöver de nya produkterna du måste köpa. Man sparar därför mycket tid genom att välja rätt skruv och beslag för jobbet redan från början.

ZPRO överträffar förväntningarna

Med sitt intresse för långsiktiga lösningar beslutade Robert Jørgensen sig för att personligen undersöka saken när Simpson Strong-Tie lanserade sina ZPRO-ytbehandlade beslag tillsammans med Impreg+-ytbehandlade skruvar, som båda rekommenderas för utomhusbruk i nordiskt klimat.

– Alla beslag testas noggrant i laboratoriet och jag litar självklart på dessa tester. Jag tycker dock att det är roligt och utvecklande att själv få uppleva styrkorna. Därför gillar jag att göra mina egna försök här hemma, berättar Robert Jørgensen och utvecklar:

– Jag utsatte två typer av beslag, standard och ZPRO, för mycket hårda förhållanden på min brygga. Där utsattes beslagen och skruvarna för salthavsvatten under högvatten och via vågor. Jag kunde se att standardbeslagen rostade snabbt, vilket också var förväntat, medan ZPRO höll sig bra trots frånvaron av rostfritt stål. Efter 3,5 år såg ZPRO-beslaget fortfarande nästan lika bra ut som när det var nymonterat.

Robert Jørgensens test ger en indikation på beslagets beständighet, som enligt honom kan variera beroende på miljön.

Ett lågt pris för att undgå skador

Robusta beslag behövs inte bara vid byggnation av bryggor. Med det väderbitna kustlandskapet som finns i många delar av Norden, det hårda vinterklimatet och det alltmer växlande vädret, står regionens konstruktioner inför utmaningar.

– Vanliga beslag kan användas utomhus, men det många inte vet är att de då måste vara fullständigt täckta av exempelvis ett tak – vilket är svårt att uppnå i praktiken. Det lönar sig därför att välja något som tål påfrestningarna bättre. Jag rekommenderar alltid rostfria A4-beslag för projekt som exponeras för saltvatten. Men om det är på land och inte vid havet kan ZPRO vid de flesta tillfällena vara ett bra alternativ till rostfritt stål, säger Robert Jørgensen.

Även om priset fortsatt är en viktig faktor för byggprojekt, är det ändå inte alltid det billigaste som är det smartaste. För i slutändan kan det nämligen riskera att bli dyrare.

– Hantverkaren märker snabbt vilken kvalitet beslagen och infästningen har, men det handlar även om att sprida kunskapen. Jag hoppas att mitt försök visar att det är klokt att överväga valet av beslag och skruvar noga. Det är en relativt liten kostnad sett till den totala summan och genom att välja rätt kvalitet från början sparar man mycket tid och undviker reklamationer, berättar Robert Jørgensen och avslutar:

– Det är ett lågt pris att betala för att minimera risken för framtida skador och problem.