Nyheter

Sveriges Allmännytta: Ekonomiska utmaningar för allmännyttiga bostadsbolag trots höjda hyror

Trots att hyrorna har höjts mer än vanligt de senaste åren, täcker dessa höjningar inte kostnadsökningarna. Under 2023 ökade kostnaderna i snitt med cirka 12%, medan hyresintäkterna endast ökade med 4,8%. Detta har lett till sjunkande resultat för de allmännyttiga bostadsbolagen, där en fjärdedel av medlemmarna rapporterade negativa resultat för året.

– De främsta orsakerna till de negativa resultaten är ökade kostnader på grund av prishöjningar och det höjda ränteläget som nästan har fördubblat bolagens räntekostnader. Detta har satt stor press på företagens ekonomi, säger Elin Nordmark, expert inom fastighetsekonomi på Sveriges Allmännytta.

Många bostadsföretag har en stabil finansiell grund med god soliditet och kan klara av sämre tider. Dock har en tiondel av företagen en soliditet under tio procent och en fjärdedel har rapporterat negativa resultat för 2023, vilket väcker oro för framtiden.

Under 2023 minskade underhållskostnaderna med en procent, trots ett uppdämt behov av underhåll bland många allmännyttiga bostadsföretag. Minskningen beror inte på att kostnaderna har blivit lägre, utan på att företagen har dragit ner på de utgifter de kan påverka för att klara av ökningen av andra kostnader, som till exempel räntor. Bostadsföretagens genomsnittliga underhållskostnader har under 2023 i reala termer återgått till samma nivå som 2015.

– Att bolagen behöver dra ned på underhållet är oroande eftersom det finns stora underhållsbehov hos våra medlemmar. Risken är att underhållsskulden fortsätter att växa och effekterna av det blir fastigheter i sämre skick och i slutänden ett sämre boende för hyresgästerna, säger Elin Nordmark.

Mer om Sveriges Allmännyttas ekonomiska statistik finns här: https://www.sverigesallmannytta.se/nu-slapper-vi-ekonomisk-statistik-for-2023/