Nyheter

Tre och Proptivity erbjuder unik 5G-lösning för inomhustäckning

Som första operatör i Sverige ingår Tre avtal med Sveriges ledande neutral host Proptivity. Tre har tidigare testat tekniken i Åhléns fastigheten på Östermalm, nu inleds nästa steg i samarbetet som erbjuder en världsunik 5G-lösning för inomhusbruk baserad på Ericssons Radio Dot System.

Allt fler företag är beroende av snabb och stabil uppkoppling inne på kontoret. Detta har Tre tagit fasta på och vill nu möjliggöra ännu bättre 5G-täckning i kommersiella fastigheter och co-working platser tillsammans med Proptivity. Detta underlättar för företag där täckning inomhus kan vara en utmaning, i allt från kontorsplatser till hissar och garage.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda våra företagskunder den bästa möjliga lösningen för högkapacitets inomhus-5G. Detta är viktigt för den framtida digitaliseringen i vårt samhälle, eftersom det möjliggör en snabbare, mer effektiv och tillförlitlig anslutning och möjligheter till nätverksdelning i byggnader, säger Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige.

5G-lösningen är baserad på Ericssons Radio Dot System och har tagits fram av Proptivity för att möta fastighetsägarnas behov enligt den nyligen släppta modellen för högkapacitets inomhusnät. Nätverket består av små accesspunkter – Dots – som placeras inomhus. När alla operatörer kopplar in sig kan man erbjuda högpresterande 5G även inomhus – oavsett vilken operatör användaren har. Genom att använda Radio Dot Systemet kan samtliga operatörers frekvenser hanteras på samma Dot. Inomhusnätet klarar då av fler 5G-användare, ger bättre kvalitet på uppkopplingen och gör det mer pålitligt.

– Det här gör 5G inomhus till en mycket mer tillförlitlig uppkoppling än Wi-Fi idag. Den är säker, stabil och en förlängning av Tres 5G-nät vilket innebär att den alltid är övervakad för eventuella driftstörningar. Dessutom blir det en sömlös lösning då exempelvis din 5G-laptop både fungerar inne på kontoret och ute på cafét. Det är enkelt, smidigt och säkert, säger Johan Hörberg, CCO B2B, Tre Sverige.

– Det är viktigt för Sverige att vara i framkant när det gäller 5G för att säkra vår framtida konkurrenskraft. Innan detta avtal användes gammal inomhus-teknik som inte längre håller måttet och som förbrukar mycket mer energi än det moderna system vi levererar. Vårt samarbete med Tre visar att vi tillsammans vill ge fastighetsägare, företag och mobilanvändare den bästa möjliga uppkopplingen på ett miljöoptimerat sätt, säger Mikael Lundman, vd för Proptivity.

Proptivity ser redan intresse från flera ledande fastighetsägare att bygga högpresterande 5G-lösningar i deras svenska fastigheter, detta skulle öka tillgängligheten av högpresterande 5G signifikant i Sverige. Tillsammans med fastighetsägare och Tre inleds nu en utrullningsplan från 2024 och framåt.

Om Proptivity
Proptivity är grundat för att möjliggöra effektiva 4G- och 5G-tjänster från flera operatörer inomhus. Proptivity kommer initialt att leverera sina tjänster i Europa. Lösningen är skapad för att möta de specifika kraven från fastighetsägare och mobiloperatörer. Dessa krav innebär ett övervakat, planerat och högpresterande inomhusnät som kan användas av alla mobiloperatörer i en marknad. När fastighetsägare energieffektiviserar sina byggnader försämras inomhus täckningen om det inte finns ett inomhussystem. Forskning visar att majoriteten av 5G-trafiken används inomhus, men att täckningen ofta kommer utifrån. Genom att använda Proptivitys neutrala infrastruktur får fastighetsägare och operatörer möjlighet att leverera högpresterande 5G till sina kunder inomhus på ett hållbart och effektivt sätt.