Nyheter

Högstadieskola i Gottsunda inkluderar allaktivitetshus

Text: Kjell-Arne Larsson

Nu står en ny högstadieskola klar i Gottsunda i södra delen av Uppsala och till hösten välkomnas eleverna. Skolan kombineras med ett publikt hus som innehåller idrottshall, bibliotek, lokaler för fritidsklubb med mera.

Den gamla skolan i Gottsunda förstördes i en mordbrand i oktober 2018. Stora delar brann ner till grunden och ett återstående hus fick stora skador. En modulbaserad skola fick bli temporär ersättning och den kunde tas i bruk till höstterminen 2019, då cirka 500 elever flyttade in.

Stor kapacitet

Nu har en permanent skola uppförts i närheten av platsen för den gamla. Byggstarten blev fördröjd ett halvt år på grund av överklagad detaljplan och omprövning av upphandlingen. På den aktuella tomten fanns hallen Boll & Boule, som revs för att ge plats för nybygget. Detta omfattar 14500 kvadratmeter fördelade på en volym i söder – en länga som huvudsakligen innehåller lektionssalar och skolfunktioner – och en sammanlänkad volym i norr med publika lokaler. Här är plats för fullstor idrottshall, bibliotek, fritidsklubb och en danslokal.

– Det finns en stor matsal och ett tillagningskök som klarar att laga lunch till 1800 personer, berättar Fredrik Ahlgren, nyproduktionschef hos Uppsala Kommun Skolfastigheter. I skolan kommer det att gå ungefär 720 elever, och matsalen kommer att ta emot elever även från Treklangen intill.

Energilösningar

Gottsundaskolan kommer att värmas med fjärrvärme. Taket förses med solcellspaneler för produktion av fastighets-el. Byggnader och installationer är konstruerade för hög energiprestanda.

– Certifiering görs med målet att klara Miljöbyggnad nivå Silver, förutom energiindikatorerna där Guld ska uppnås, berättar Fredrik Ahlgren.

För att hantera materialval har Byggvarubedömningen använts.

– Vi har lyckats mycket bra med detta projekt tack vare en väl etablerad samverkan med övriga instanser i kommunen och med entreprenören, avslutar Fredrik Ahlgren.

In3prenör som totalentreprenör

Skolfastigheter handlade upp arbetet som en totalentreprenad.

– En totalentreprenad, närmare bestämt i samverkan med Skolfastigheter. En tätare och bättre samverkan än vanligt där beställaren varit mycket aktiv och till stor hjälp i projektet, säger Emmelie Ingemarsson, projektchef hos In3prenör. Detta var viktigt inte minst mot bakgrund av att tidplanen blev mer tajt än planerat, i och med ett halvt års senareläggning av byggstarten.

Metodval för byggproduktionen fick delvis anpassas för att klara tidplanen. Längan i söder med själva skolan har betong- och stålstomme och är mera konventionellt konstruerad. Det publika huset i norr har både betong-, stål- och trästomme, dvs. en hybridlösning.

Alla lokalfunktioner i detta hus, med bland annat idrottshall, bibliotek och fritidsklubb, har ställt högre krav på byggaren, jämfört med en konventionell skola. Storleken på anläggningen är också anmärkningsvärd med 14500 kvadratmeter lokalarea och 16000 kvadratmeter skolgård.

– Genom vår insats som byggentreprenör bidrar vi till stadsdelsutvecklingen av Gottsunda och skolan kommer att bli en fin referens för oss, avslutar Emmelie Ingemarsson.

FAKTA

Byggtid: augusti 2021 – juni 2024

Byggherre: Uppsala Kommun Skolfastigheter AB

Totalentreprenör: In3prenör AB

Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder i Uppsala AB

Kostnad: ca 380 Mkr