Nyheter

TMF kommenterar regeringens utredning om ny egnahemsrörelse

Utbyggnaden av småhus runt om i landet är kraftigt eftersatt och TMF har under åtskilliga år enträget uppvaktat politik i både sittande regeringar och opposition för att sjösätta en ny egnahemsrörelse.

Idag kom beskedet – bostadsminister Andreas Carlson har gett landshövding och tidigare bostadsminister Stefan Attefall i uppdrag att utreda anläggandet av nya trädgårdsstäder.

– Oerhört roligt att regeringen sett det stora underskottet och prioriterat att se över den snedfördelning som råder. Småhus har sociala hållbarhetsfördelar såväl som ekologiska och det faktum att alla undersökningar visar att 7 av 10 av landets medborgare dessutom vill bo i småhus talar ju för en ny egnahemsrörelse. Vi på TMF kommer givetvis stå till förfogande även fortsatt, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

TMF har under många år påtalat behovet av en ny egnahemsrörelse. Inom ramen för Tidöavtalet finns en skrivelse om att ”reformer som bidrar till breddat ägande, vad gäller exempelvis boende, sparande och pension, ska genomföras”.

Under mandatperioden har TMF uppvaktat regeringen vid ett flertal tillfällen med konkreta åtgärder som skulle leda till ett ökat byggande och för att överkomma strukturella hinder på bostadsmarknaden.

Bland dessa finns ett höjt bolånetak, ett lättande på amorteringskravet samt en sänkning av stämpelskatt vid nyproduktion. I TMF:s bostadspolitiska program förekommer flera av dessa förslag och utgångspunkten – Sverige har behov av en ny egnahemsrörelse likt den som byggt Sverige starkt tidigare – löper som en röd tråd genom påverkansarbetet. Ett sådant reformarbete skulle inte bara gynna TMF:s småhusföretag utan även övriga – fönster, dörrar, möbler, och inredningsföretag.

– Jag kan bara hoppas att detta är ett första spadtag för att realisera de förslag som vi tagit fram, säger Gustaf Edgren.

Regeringen har gett landshövdingen Stefan Attefall i uppdrag att dels analysera och kartlägga orsakerna till småhusens låga andel av nyproduktionen av bostäder, dels aktivt arbeta för att de parter som bedöms ha möjlighet att bidra till ett ökat småhusbyggande ska göra det.

Vidare ingår det i uppdraget att verka för anläggandet av nya trädgårdsstäder. Uppdraget gäller fr.o.m. den 2 maj 2024 t.o.m. den 15 januari 2027 och beslutet har fattats av infrastruktu