Nyheter

Altors Network of Design investerar i den finska utmanaren Vaarnii

Network of Design (NOD) bildades 2020 för att samla noggrant utvalda skandinaviska designdrivna varumärken och växa dem på en global marknad. Idag tillkännager NOD sin investering i Vaarnii, ett möbelföretag som tillverkar både iögonfallande och sofistikerade föremål av en enda råvara, finsk furu. Alla produkter tillverkas av lokala hantverkare och specialiserade fabriker i Finland.

Vaarnii grundades 2021 av Antti Hirvonen och Miklu Silvanto med målsättningen att skapa enkla föremål för kommande generationer och vara en del av en ny finsk möbeltradition, en helt ny era med hållbara möbler.

Var och en av Vaarniis kollektioner tar sitt ursprung i ett naturmaterial.

Dessa väljs ut baserat på dess möjlighet och var materialet finns snarare än baserat på vad som är trendigt just nu. Företaget samarbetar med erkända internationella designers och utmanar marknaden genom att kombinera lokal tillverkning med en unik teknisk branschkunskap, vilket gör Vaarnii snabba och oftast mer agila än de flesta andra designbolag.

– Vi är otroligt glada över att Vaarnii blir en del av NOD. Vi har följt dem sedan de startade 2021 och vi är mycket imponerade av bolaget, inte bara deras kompetens och talang, utan också vad de har byggt upp på så pass kort tid. Detta samarbete representerar verkligen ett möte mellan likasinnade. Med Vaarnii som en del av NOD kommer vi att kunna utmana våra andra bolag och vi är övertygade om att där kreativitet och innovation möts formas framtidens design. Detta är starten på en spännande resa tillsammans, säger Therese Hillman, VD på NOD.

– För Vaarnii är detta partnerskap det perfekta nästa steget. Vi är i en fas där vi verkligen kommer att dra nytta av NOD:s expertis och att få tillgång till kollegor runt om i världen. Deras passion för lokal tillverkning och hantverket, samt också hållbarhet överensstämmer helt med våra värderingar, vi tror helt enkelt att vi kan springa snabbare tillsammans med dem, säger Antti Hirvonen, VD och medgrundare av Vaarnii.

– Vi tillhör en ny finsk möbeltradition. Vi är ett djärvt och ärligt bolag med ett i grunden hållbart och enkelt förhållningssätt. Vi hämtar inspiration från vårt finska arv och vi tar vara på material som finns i överflöd och ofta blir förbisedda. Vi ser NOD som den perfekta partnern för att kunna ta nästa steg på vår tillväxtresa, tillägger medgrundaren Miklu Silvanto.

Sedan 2020 har NOD samlat tio varumärken som skapar vackra rum runt om i världen:

String Furniture, Byarums Bruk, Photowall, Cooee Design, Kid’s Concept, Grythyttan Stålmöbler, Kasthall, Vaarnii, Wall of Art, och Norling Studio.

Foto: Tapani Hellman