Nyheter

Nu finns natursten från Zurface i BIMobject

Zurface, som är Nordens största leverantör av natursten, har ingått ett samarbete med BIM Object vilket innebär att arkitekter som vill rita in natursten i sina projekt nu kan ladda ner filerna med företagets produkter direkt på BIMobject.

Bygg och anläggning uppskattas stå för omkring 40 procent av världens energirelaterade koldioxidutsläpp. BIMobject är en global marknadsplats som vill digitalisera byggbranschen och bidra till en hållbar framtid genom att göra det enkelt att bygga bättre.

Då är natursten, som har lågt CO2-utsläpp, håller länge och kan återbrukas nästan i oändlighet, bra.

BIM står för Building Information Modeling och BIM-objekt är digitala motsvarigheter till fysiska produkter.

– Vi är kända för att gå före i vår bransch och nu är vi också först med att erbjuda våra produkter på BIMobject. Det innebär att arkitekter, designers och byggproffs enkelt kan integrera natursten under 3D-modelleringen av ett projekt för att visualisera och testa sina alternativ, säger Zurfaces vd Eric Waxin.

Den första produkten är Grigio Bottarga, en italiensk marmor som ändrar uttryck i olika ytbehandlingar. På en slipad yta har den ett gråbrunt marmorerat uttryck, medan man får ett mer gråaktigt uttryck med nedtonade färger om ytan är sandblästrad eller borstad.

Den kan användas inomhus såväl som utomhus – i golvplattor, fasader, fönsterbänkar, bordsskivor och köksbänkar. Ett exempel är företaget Bestsellers ikoniska huvudkontor i danska Aarhus.

– Hela fasaden och även stora delar av interiören är utsmyckad med vår Grigio Bottarga-sten, vilket skapar en sammanhängande miljö som känns lyxig – inte minst eftersom naturstenen utklassar andra material som betong när det gäller CO2-utsläpp och hållbarhet över tid. Dessutom blir den bara vackrare med tiden, avslutar Eric Waxin.