Nyheter

Testfakta laboratorietestar hantverksbyxor

– Vi blev förvånade över de stora skillnaderna i nötningstålighet mellan de olika modellerna, säger Stephanie Leucht, testledare.

De mer slitstarka hantverksbyxorna är dyrare men håller också längre, vilket gör dem till ett bättre miljöval. Det visar Testfaktas laboratorietest.

Testfakta har testat åtta modeller av hantverksbyxor på det tyska textillaboratoriet Weber & Leucht. Laboratoriet testade bland annat materialets tålighet mot slitage genom att gnugga byxorna mot ett annat tyg i upp till 100 000 cykler eller tills byxans material inte längre höll ihop.

Testresultatet visar att det finns ett tydligt samband mellan dyrare byxor och hög slittålighet. De tre varumärkena som får högst betyg, Blåkläder, Helly Hansen och Fristads, ligger i den högre prisklassen på över 2000 kronor och klarade samtliga över 100 000 varv utan att gå sönder.

– Arbetsbyxor bör ha en nötningstålighet på minst 30 000 cykler, gärna mer. Det går att jämföra med ett par chinosbyxor som bör tåla drygt 20 000 varv, säger Stephanie Leucht.

Tålighet mot slitage var bara ett fokusområde för testet. Andra moment som laboratoriet testade var rivtålighet, krympning, passform & komfort, samt fickor och funktionalitet.

Blåkläders byxa X1900 fick allra bäst betyg då det visat sig vara ett tåligt plagg med mycket stretch, en bra passform för en bekväm känsla och rejält med fickor.

Om testet:

Laboratorietestet är baserat på den officiella standarden för test av arbetskläder ISO 15797:2018 och omfattar följande testmoment: Efter tio tvätt och torkcykler (40°C och hängtorkning) utvärderades:

Dimensionsstabilitet (krympning) på längden och bredde

Sömmarnas mjukhet

Dragkedjans funktion

Materialets tålighet mot slitage (nötning) testades med upp till 100 000 cyklers nötning. Testet avbröts när byxans material inte längre höll ihop

Färgbeständigheten bedömdes i tre delmoment:
– Materialets färgförändring efter tvätt.
– Materialets avfärgning mot underlaget vid gnuggning.
– Materialets avfärgning mot andra material (bomull, polyester, polyakryl, nylon, viskos och triacetat) vid tvätt i maskin.

Materialets styrka och stretch (penetrations- och tänjstyrka) testades genom att mäta den kraft (lufttryck i kPa) som materialet klarade och den tänjning (i mm) som kraften gav upphov till.

En panel på fem personer från laboratoriets personal bedömde och betygsatte samtliga byxor med avseende på passform, känsla mot huden och hur de var att ta på sig. Byxornas funktionalitet med avseende på fickor och hållare (antal, utformning, avtagbarhet vid tvätt och dragkedjor) utvärderades.

Läs hela testet på:

testfakta.se.