Nyheter

Framtidens plåtslagare täckte visningshus i plåt

Det lilla huset som står precis utanför entrén hos Bevego i Helsingborg drar många nyfikna blickar till sig. Taket och fasaden är täckt av en mängd olika plåt, och bandtäckningen påminner om regnbågen. Den udda kombinationen är noga genomtänkt och plåtslageriarbetet är gjort av gymnasieelever på Rönnowska skolan i Helsingborg.

Projektet är ett fint samarbete mellan plåtslageriutbildningen, Bevego och ett antal leverantörer.

Visar upp ett brett sortiment

Du som besöker filialen i Helsingborg och tittar närmare på visningshuset kan se väl utfört plåtslageriarbete. Du kan också se noga utvalda produkter som representerar bredden i Bevegos sortiment. Plåten på tak och fasad kommer från Plannja, Armat, Mera System och Bevegos egna varumärke ALP matt. Dessutom har eleverna monterat takavvattning från Plannja och taksäkerhet från CW Lundberg på huset.

– Det är roligt för det är många som går fram och tittar närmare på huset. Vi har ju gjort detta projekt för att filialen i Helsingborg ska ha det som visningshus, och kunna visa upp hur olika material ser ut när det kommer på plats. Man kan också visa taksäkerheten för de som inte är så vana vid den monteringen. Då kan man enkelt gå ut och titta på hur taksäkerheten är monterad här, säger Joakim Berg som är utesäljare i Region Syd.

Samarbete med elever och leverantörer

Filialen i Helsingborg hade tidigare ett litet visningshus som blivit fallfärdigt, och medarbetarna började se sig om efter någon som kunde hjälpa dem att göra ett nytt. Då fick Joakim idéen att kontakta Kristoffer Uutinen som är gymnasielärare inom plåtslageri på Rönnowska skolan, och han och eleverna var positiva till projektet. Dessutom tackade byggprogrammet ja till att göra stommen.

– Vi handlar i princip allt av Bevego i Helsingborg så man hade ju sett den där fallfärdiga stugan utanför ett tag. Därför var det lite extra kul när Joakim ringde och frågade om vi ville hjälpa dem att göra en ny. Det är inte så ofta vi får den typen av förfrågningar. Eftersom skolan är kommunal får vi inte konkurrera med plåtslagerier i kommunen, så det kan tyvärr vara lite svårt att genomföra vissa projekt ibland. Men att hjälpa Bevego med ett nytt visningshus var ett klockrent projekt för oss, säger Kristoffer.

Ett gymnasiearbete för verkligheten

På Rönnowska skolan är det åtta elever som läser sitt tredje år till plåtslagare och som tar studenten nu till sommaren. När de fick uppdraget från Bevego beslutades det att huset skulle göras som en del av elevernas gymnasiearbete, en 100-poängskurs på 25 timmar. Kristoffer berättar att ett gymnasiearbete oftast förläggs på elevens praktikplats och att arbetet då dokumenteras med bilder. När eleverna nu gjorde sitt gymnasiearbete på skolan kunde de få bättre stöttning och uppföljning av lärarna.

– Man märkte att eleverna fick ett annat driv för att de visste att detta var något som kommer stå kvar under många år. Varje gång de besöker Bevego kommer de ju att se resultatet, så de ville såklart att det skulle bli bra. I vanliga fall tillverkar vi saker bara för kursmomentet, sedan river vi upp resultatet och slänger. Den enda kravet vi hade på Bevegos projekt var att vi inte skulle ha några kostnader för material. Vi försöker ha så låga kostnader för material som möjligt för att få pengarna att räcka till bland annat maskiner, och det löste ju Bevego bra med hjälp av sponsorer, säger Kristoffer.

Plåtleverantörer sponsrade med material

När det var dags att leta sponsorer gick Bevegos systerbolag Optimera in och sponsrade med virke så att de blivande snickarna på byggprogrammet kunde bygga stommen. Sedan ringde Joakim runt till leverantörer för att höra om de ville vara med och sponsra projektet med plåt. ”Våra leverantörer Plannja, Armat, Mera System och CW Lundberg ville vara med och sponsra. De tyckte att det lät som ett bra projekt och det är ju positivt att deras produkter syns i detta sammanhang.” säger Joakim.

Övat på många olika kursmoment

– Huset bestod av många moment, som bandtäckning och att sätta olika typer av profilerad plåt. Eleverna fick dessutom prova att montera taksäkerhet med vajer. Vi delade upp eleverna så att de fick ta olika ansvar, och sedan flyttade vi runt dem så att de fick testa så många saker som möjligt. Det var en del svåra moment och ibland blev det lite galet. Vi fick riva bort bandtäckningen en gång för att falsningen med falsmaskinen inte gick så bra till exempel, berättar Kristoffer.

När byggeleverna hade snickrat ihop stommen och plåteleverna hade klippt, bockat och falsat var det dags för Bevego att hämta visningshuset. En lastbil lyfte på det färdiga resultatet på bilen och lämnade av huset hos Bevego på Basaltgatan 5.

– Det har varit kul att följa projektet, från bygget inne på skolan till att huset nu står på plats. Vi hade minimässa här i februari med närmare 80 besökare och då var det många som kom fram och berömde huset och sa att det blev så bra, berättar Joakim.

Ett projekt alla vinner på

– Bandtäckningen är gjord av plåt från Bevegos egna varumärke ALP matt och där har vi ett band i varje färg. När man ska beställa plåt får man ju oftast bara en mindre provbit för att kunna se färgen, men en kulör kan uppfattas helt annorlunda när de kommer upp på ett tak. Därför är det jättebra att kunna visa kunderna en större bit uppsatt såhär på både tak och fasad, säger Joakim.

Projektet har varit något som alla inblandade har gynnats av. Eleverna har fått ett verkligt projekt för att utföra sina kursmoment, leverantörerna visar nu upp sin plåt på ett attraktivt sätt, och Bevegos medarbetare kan enklare sälja in ett material genom att visa det i sitt rätta element. Joakim hoppas på att kunna inspirera fler filialer till att ta hjälp av lokala gymnasieelever som läser till plåtslagare och som behöver verkliga projekt till sin undervisning.

Kristoffer avslutar med att han gärna skulle se fler företag engagera sig i plåtslageriutbildningarna i Sverige, både när det gäller projekt och material, för att höja nivå och statusen på utbildningarna och för att kunna lära upp ännu bättre plåtslagare.