Nyheter

Bevego satsar på taksäkerhet tillsammans med Plannja

Ska man lyckas som ny aktör på en befintlig marknad behöver man ha produkter som sticker ut och som är bättre än konkurrenternas. Plannja är ett välkänt och etablerat varumärke som tillverkar byggplåtsprodukter, men inom taksäkerhet är de inte lika etablerade.

Kompetensen kring taksäkerhet har funnits länge inom Plannja, men det är först de senaste åren som företaget har valt att satsa på detta produktsortiment. Nu gör Plannja och Bevego en stor satsning tillsammans inom taksäkerhet.

Ulf Gustavsson är produktchef inom taksäkerhet på Plannja och har haft denna roll sedan företaget bestämde sig för att satsa på affärsområdet år 2020. ”I koncernen finns ett finskt bolag som arbetat med taksäkerhet i många år.

Plannja ville ta vidare denna kunskap till den svenska och norska marknaden under eget varumärke, och det var då som jag fick möjlighet att hoppa på denna roll. Jag har arbetat med taksäkerhet i 30 år.” berättar Ulf.

Utvecklat taksäkerhet för Sverige och Norge

De kunskaper som finns i Finland har varit värdefulla för utvecklingen av Plannjas produktsortiment inom taksäkerhet. Men för att kunna sälja produkterna i Sverige och Norge har man behövt göra anpassningar på vissa produkter, och även komplettera med helt nya produkter.

I Sverige ser regelverket annorlunda ut jämfört med i Finland, och det är andra standarder på till exempel snörasskydd.

– Det finns lite andra behov här i Sverige kring hur man jobbar med materialet. Sådana tankar har vi arbetat mycket med under utvecklingen, vi har försvenskat det som redan fanns kan man säga. Skyddsräcken runt luckor är ett exempel på produkter som krävs i Sverige men inte i Finland, och det innebar att vi fick utveckla denna produkt från grunden för att kunna erbjuda det här, säger Ulf

Lätthet och stabilitet i kombination

Ulf och hans team har lagt otroligt mycket tid på att utveckla Plannjas nya taksäkerhetssortiment.

Det som fått allra störst fokus är att förenkla vid montage. Produkterna ska ha en låg vikt men samtidigt vara säkra och stabila, och alla delar ska vara enkla att montera. Otaliga skisser, tester och prototyper har tagits fram.

– Jag vill påstå att det som gör att våra produkter sticker ut är att vi har lyckats kombinera lätthet och stabilitet. Plannjas mål är att vi ska vara nummer ett inom taksäkerhet. Det är stora ord. För att vara nummer ett måste man vara konkurrenskraftig, och våra produkter måste göra så att du som arbetar på tak känner dig trygg. Alla montörer letar efter en effektiv produkt som är smidig att ha med sig upp på taken för montering, fortsätter Ulf.

Utbildar Bevegos medarbetare

Det är en stor satsning som Bevego nu gör tillsammans med Plannja, för att lyfta fram sortimentet med taksäkerhet. Som ett steg i denna satsning ska Bevegos medarbetare utbildas om produkterna för att kunna guida kunderna på bästa sätt. Den 27 och 28 februari genomfördes ett av utbildningstillfällena i Plannjas lokaler i Landsbro. Ulf höll i utbildningen där han blandade teori och praktik.

– Under utbildningen fick deltagarna göra sig bekanta med produkterna. Man får känna och klämma och testa. Det är ganska viktigt att ha känt på produkterna när man sedan ska ut och sälja. Under teorin gick jag igenom lagar och regler som gäller, men också det som utmärker våra produkter. Nu har Bevegos säljkår lite mer kompetens om produkterna, de kan prata om fördelarna och fånga kundens intresse, konstarerar Ulf.

Plannjas taksäkerhet lagerhålls hos Bevego

Nu är sortimentet på väg ut till Bevegos filialer runt om i landet. Till att börja med ska produkterna portioneras ut på de större Bevegofilialerna, och målet är att sedan kunna utöka omfattningen och lagerhålla Plannjas taksäkerhet på de flesta filialer runt om i Sverige. En produktgrupp från Plannjas taksäkerhet har Bevego tillhandahållit sedan tidigare med stor framgång, nämligen vajersystemet.

Fördelen med Plannjas vajersystem är att man inte arbetar med fasta längder, längden är oviktig. Andra infästningssystem har infästningspunkter i ändarna vilket gör att man blir låst till vissa längder, men här arbetar man utan specifika infästningspunkter i ändarna och blir då helt flexibel när det kommer till längd. Det gör Plannjas vajersystem enklare att montera och lättare att ha på lager.

En gemensam satsning

– Detta är en gemensam satsning med Bevego och vi vill ju ta marknadsandelar tillsammans. Det är kul att Bevego går in i detta och tror på oss som leverantör. Plannjas taksäkerhet har förutsättningarna för att bli störst. Vi har bra produkter, bra varumärke och bra organisation. Det blir en hektisk vår nu, jag är som vanligt med på minimässor som Bevego arrangerar och jag ska också ut och besöka en del av Bevegos kunder avslutar, Ulf.