Nyheter

App ska öka säkerheten för DIY-projekt

Svenskarnas intresse för att utföra hantverksmässiga uppgifter på egen hand är fortsatt högt efter pandemin. För att öka säkerheten och tryggheten för gör-det-självare lanserar fischer nu en intuitiv DIY-app.

Antalet svenskar som sysslar med gör-det-själv-projekt (DIY) ökade stort under coronapandemin, och många förväntade sig en naturlig nedgång under de efterföljande åren. Siffror från den amerikanske design-, bostads- och arkitekturtidningen Homestratosphere visar däremot att Sverige kommer på plats fem i världen över länder som spenderar mest pengar på byggmaterial och DIY-verktyg per invånare.

Det kan dock vara förknippat med stora utmaningar att välja rätt material när man ska skruva fast allt från tavlor till väggmonterade möbler. Därför lanserar fischer nu sin DIY-app, som ska göra det mycket enklare och säkrare att ta itu med sina projekt.

– Under pandemin upplevde vi som många andra en enorm ökning i efterfrågan på våra produkter i byggvaruhusen. Vi förväntade oss att se en nedgång i efterfrågan från privatkunder, men så har det alltså inte blivit. Intresset för gör-det-själv-projekt är fortsatt mycket stort bland svenskarna, och det är mot bakgrund av det som vi nu hjälper användarna vara säkra på att de använder rätt produkter till uppgiften i fråga, säger Lars Holbæk, Nordic Head of Product- & Marketing hos fischer.

Enkelhet och säkerhet går hand i hand

Då appen är specifikt utformad för att gör-det-själv-segmentet har den utvecklats med användarvänlighet i åtanke. Därför har man lagt till en skannerfunktion i appen, så att man kan skanna varuhyllorna i sitt lokala byggvaruhus. Kameran känner igen produkterna som appen har identifierat att man ska använda.

– Skanningsfunktionen är enkel och intuitiv att använda. Det är som att ha en personlig assistent med sig i butiken, och den minskar risken för felköp. Det är inte bara ett praktiskt hjälpmedel, utan även ett teknologiskt framsteg som visar hur digitala lösningar kan förändra även de mest traditionella gör-det-själv-uppgifterna, säger Lars Holbæk.

En av de största utmaningarna för gör-det-självare är att hitta rätt infästningslösning. DIY-appen har skapats för att lösa just det problemet, genom att ge användaren tydliga rekommendationer baserat på projektets krav och material. Användaren behöver bara mata in uppgifter om underlaget och föremålet som ska monteras, så ger appen förslag på den bästa produkten.

– Genom att skapa den här appen förenklar vi processen, då man endast behöver mata in vissa grundläggande faktorer för att få ett svar. Det ska vara enkelt och säkert att hänga upp en tv-apparat eller en tung spegel. Därför kommer appen helt klart att bidra till att öka säkerheten och minska riken för olyckor, samtidigt som den ger användaren den trygghet som är väsentlig när man tar sig an DIY-projekt, säger Lars Holbæk.

Vill gå i bräschen för digitaliseringen av byggbranschen

Lanseringen av DIY-appen är en naturlig utveckling av fischers engagemang för digitalisering. I slutet av 2024 introducerade företaget sin PRO-app, som är skapad för professionella hantverkare. Den nya DIY-appen bygger vidare på det och gör avancerad teknologi tillgänglig för alla. För fischer handlar det om att hela tiden vara innovativ och gå först i utvecklingen.

– Vi ser det som vårt ansvar att vara med och driva digitaliseringen av byggbranschen. Med PRO-appen tog vi ett stort steg för de professionella hantverkarna, och nu tar vi samma steg för privata gör-det-självare. Det ligger i vårt dna att göra vardagen lättare för alla våra kunder, avslutar Lars Holbæk.