Automatiska höglager ses ofta som maskinerier som skapar den perfekta logistiken. Men för att systemen verkligen ska fungera precis så bra som det är tänkt behövs en hel infrastruktur av tjänster. Det handlar om allt från besiktning till löpande underhåll, och ibland till och med ombyggnationer – insatser som innebär skillnaden mellan säkrad drift och risk för driftstopp.
Automatiska höglager – effektivitet under ansvar Automatiska höglager är system som utnyttjar höjd för maximal lagerkapacitet. De har kranar och komplicerade bansystem som styrs av dedikerad programvara. Funktionen kan liknas vid en noga koreograferad dans där varje rörelse är optimerad, med minimala felmarginaler. Alla delar, från pallkranar och miniloadkranar till de specialanpassade banorna, samverkar för kontinuerlig drift, utan några kompromisser med säkerhet eller effektivitet.
Automatiseringen kräver dock att alla komponenter ses över, justeras och uppdateras regelbundet. Det betyder att företag som investerar i ett automatiskt höglager måste tänka bortom den initiala installationen och ta ansvar för att underhållet sker systematiskt och med kontinuerlig dokumentation som stöd.
Underhåll som förebygger
Förebyggande underhåll av automatiska höglager är en absolut nödvändighet och bör ses som en strategisk investering snarare än enbart en kostnad. Det är underhållet som gör att man kan undvika dyra och oplanerade driftstopp,
och maximera systemets livslängd.
Skräddarsydda underhållsplaner innebär regelbundna kontroller av allt från minsta rullbana till specialkranar och styrsystem. Genom att upprätta en sådan underhållsplan och systematiskt följa den får man möjlighet att identifiera potentiella problem tidigt, ofta innan de ens märks i driften.
Även dokumentationen av underhållet är viktig. Den ger en tydlig överblick över de åtgärder som utförts, när de gjordes och vilka delar som ersatts eller reparerats. Dokumentationen fungerar dessutom som ett beslutsunderlag inför framtida insatser.
Att investera i ett underhållsavtal med tekniker som är specialiserade på höglager är helt enkelt ett sätt att skydda anläggningen och därmed företaget från otrevliga och kostsamma överraskningar. Ofta omfattar avtalen även reservdelshantering och löpande teknisk rådgivning, vilket är en stor fördel.
Akuta åtgärder och avhjälpande underhåll
När ett automatiskt höglager plötsligt slutar fungera är det lika kritiskt att kunna sätta in snabba insatser som att kompetensen hos dem som rycker ut är hög. Avhjälpande underhåll handlar om att snabbt hitta orsaken till stoppet, åtgärda problemet och återställa driften. Det kräver ett väloljat team av tekniker som är specialiserade på höglager.
Om ett driftstopp mäts i förlorade miljoner snarare än minuter kan det dessutom vara värt att satsa på permanent närvarande tekniker. De kan arbeta sida vid sida med den ordinarie personalen, för att lösa akuta problem, men också för att förebygga driftstörningar. Istället för att behöva invänta jourtekniker finns kompetensen redan på plats, redo att direkt utföra både rutinåtgärder och avancerade reparationer.
En annan viktig faktor är att ha tillgång till de rätta reservdelarna – speciellt sådana som antingen måste specialtillverkas eller har långa leveranstider. Därför bör man se till att ha ett lager med kritiska komponenter som är enkelt tillgängligt, så att alla reparationsarbeten kan utföras utan fördröjning.
Besiktning – för efterlevnad och säkerhet
Den som har ett automatiskt höglager behöver inte bara se till att det fungerar som det ska. Säkerhetsaspekter och lagmässig efterlevnad är lika viktigt. Europeisk standard SS-EN 15635 kräver till exempel att alla anläggningar regelbundet besiktigas avseende både ställage och fallskyddsutrustning.
Enligt kraven måste minst en femtedel av höglagret kontrolleras varje år, och hela installationen ska expertbesiktas vart femte år. Alla delar av inspektionen ska dokumenteras i en rapport som inte bara pekar ut eventuella säkerhetsbrister, utan också innehåller förslag på
nödvändiga åtgärder för att åtgärda dem. Det här förebygger inte bara olyckor, utan säkerställer också att företaget efterlever de aktuella lagkraven och undviker kostsamma juridiska konsekvenser.
Statusrapporter som beslutsunderlag
Utöver efterlevnad av lagkraven rekommenderas det att upprätta en statusrapport baserat på en inventering och analys av anläggningens komponenter, från mekaniska delar till elektroniska styrsystem. Det ska vara en rapport som kartlägger slitage, reparationer och ersättningsbehov och ger rekommendationer för eventuella investeringar eller moderniseringar.
Den analytiska genomgång som ligger till grund för statusrapporten förser dem som fattar beslut med information som gör att de kan agera proaktivt snarare än reaktivt. Det gäller särskilt i samband med förändringar eller eventuell expansion av verksamheten. En vanlig standardrekommendation är att utföra statuskontroller vart tionde år, men det kan vara fördelaktigt att göra det oftare än så, särskilt om driftsförhållandena förändras eller verksamheten expanderar.
Uppgradering och ombyggnation
Det finns inget som är immunt mot tidens gång, inte heller automatiska höglager – tekniken föråldras och det kan emellanåt också uppstå problem med kompatibiliteten med de tillgängliga reservdelarna. Dock finns det ofta alternativ till att bygga om anläggningen helt. En selektiv teknikuppdatering, så kallad retrofit, kan nämligen vara en smart lösning i ett sådant läge.
En retrofit är en riktad insats som innebär att ny teknik integreras med den befintliga utrustningen, exempelvis genom att man byter ut elektroniska styrsystem eller mekaniska komponenter, såsom motorer. En av de främsta fördelarna är att det stör verksamheten betydligt mindre än en komplett ombyggnad.
Ofta kan de problem som behöver åtgärdas upptäckas genom de utförda statusrapporterna, som identifierar eventuella risker långt innan de utvecklas till ett läge med faktiska driftsstörningar. Denna taktik gör att anläggningen kan hållas modern, utan onödiga avbrott eller överdrivna kostnader.