Nyheter

Peder Hansson: Så hittar du svetsarna utomlands

Det råder stor brist på svetsare i Sverige, vilket hämmar företagens utveckling och tillväxt. Peder Hansson på Lernia vill höja företagens kompetens i hur de kan rekrytera från utlandet på ett enkelt och säkert sätt.

Som svetsare kan du tjäna uppemot 40 200 kr i månaden och ofta krävs en 1-årig utbildning eller behörighet från gymnasieskolan för att kunna arbeta inom yrket. Ändå råder det stor svetsarbrist i hela landet. Just nu finns det 412 lediga jobb hos Arbetsförmedlingen och Svetskommissionen har tidigare larmat att det kan komma att behövas 3000 svetsare i Sverige de kommande åren. I Norrbottens län, Västernorrlands län och Dalarna förväntas efterfrågan öka under 2025-29, men efterfrågan är hög i hela landet enligt Arbetsförmedlingen.

Kompetensbristen är dock inte lika stor utanför Sveriges gränser och kan avhjälpas genom att söka efter medarbetare utomlands. Enligt SCB är det främst högkvalificerad arbetskraft, (3 års högskoleutbildning eller högre) som är arbetskraftsinvandrade till Sverige. Personer med medelkvalificerade roller, där svetsare kan räknas in, har minskat i antal sedan 2019.

– Det finns helt enkelt inte tillräckligt med folk som är svetsare i Sverige. Det finns gott om utbildningar och lönen är bra, men vi behöver ändå fler med kompetensen. Ofta är företagen som jag pratar med vana vid att tänka globalt sett till sin produktion. Detta gäller såklart även vid rekrytering. Sverige är i mångt och mycket ett attraktivt land att jobba i, där vi har trygga arbetsplatser och bra villkor men vi kan inte bara kommunicera bruttolöner utan även helheten. Att hitta svetsare utomlands som är beredda att flytta till Sverige kan därför vara ett smidigt alternativ, säger Peder Hansson, Head of Lernia Workforce Mobility.

Workforce Mobility är ett tjänsteområde på Lernia som erbjuder omfattande tjänster inom bland annat internationell rekrytering, arbetstillståndsfrågor och relaterad rådgivning. Som företag kan man även få hjälp med praktiska relocationfrågor såsom myndighetskontakter (personnummer, sjukvård, socialförsäkring etc.), bostadsförmedling och språkutbildning i svenska.

 – Att hitta sin svetsare från utlandet är en outnyttjad lösning på många industriföretags problem. Många företag vet dels inte hur de ska hitta arbetskraften utanför Sverige, dels finns låg kunskap om vad som krävs för att personen ska få rätt arbetstillstånd. Men det behöver inte vara krångligt, säger Peder Hansson.

Läs mer om Lernia Workforce Mobility på lernia.se

Peders fem tips för smidiga rekryteringar av utländsk arbetskraft:

Lagen först, sen resten.
Innan ni dyker in i rekryteringspoolen, se till att hålla er på rätt sida av lagen. Kolla upp regler för arbetstillstånd och arbetskraftsinvandring. Undvik byråkratiska fallgropar genom att läsa på eller ta hjälp av en expert. Vi råkar känna till flera bra.

Språkbarriärer. Bro eller mur?
Kommer ni prata samma språk eller mest vifta med händerna? Tänk på vilka språkkunskaper som krävs för rollen och om företaget kan erbjuda stöd, som språkutbildning.

Kulturchock eller kulturboost?
En blandning av kulturer är härligt om det hanteras rätt. Fundera på hur ert företag tar emot internationella medarbetare.

Välkommen hem (eller nästan i alla fall)
Relocation handlar om mer än bara ett flyg och en lägenhetsnyckel. Se till att er nya medarbetare får hjälp med allt från bostad till skolor för barnen.

Pengar snackar. Men inte alltid samma språk.
Löner och förmåner behöver matcha både svensk standard och kandidatens förväntningar. Ta reda på vad som är konkurrenskraftigt i både Sverige och kandidatens hemland. Ett attraktivt erbjudande kan vara mer än bara siffror. Tänk på förmåner som tjänstepension och friskvårdsbidrag.