Nyheter

YH Akademins nya utbildning för fukttekniker ska möta branschens behov

För att möta arbetslivets växande behov av fuktteknisk kompetens har YH Akademin, i nära samarbete med branschrepresentanter, tagit fram den nya YH-utbildningen Fukttekniker.

– Det har saknats en bra utbildning som är mer än en korttidsutbildning, säger Malin Söderson, vd på Industri & Skadesanering i Järfälla.

Det råder ett stort nationellt behov av fukttekniker, och efterfrågan väntas öka i takt med att hållbarhets- och renoveringskraven inom byggsektorn skärps. Enligt Saneringsföretagens riksförbund (SFR) bedömer medlemsföretagen att behovet ligger på mellan 600 och 1 200 nya fukttekniker under de kommande åren.

YH Akademins nya distansutbildning Fukttekniker är framtagen tillsammans med företag från branschen, som varit med och utvecklat samt kvalitetssäkrat innehållet. Malin Söderson, vd på Industri & Skadesanering i Järfälla är en av de som medverkar i utbildningens ledningsgrupp:

— Det är nödvändigt att få till en utbildning som är anpassad efter verkliga yrkeslivet. Då är det viktigt att vi som är verksamma i branschen får dela med oss med vår kunskap och erfarenhet – både för vad vi anser att man måste få med sig från en utbildning och också för att se vad vi saknar hos de som jobbar i branschen nu. Vi behöver få en jämn och bra kompetens på de fukttekniker vi har i landet.

En ettårig distansutbildning med stark förankring i verkligheten

Utbildningen till fukttekniker är en av YH Akademins senaste tillskott av YH-utbildningar. Utbildningen är 1 år lång och går på distans.

— Branschen skriker efter personer med stor vilja att lära sig, vi står inför ett stort generationsskifte i byggbranschen och kunskap riskerar att gå förlorad. Fukttekniker och skadeutredare är något vi ser ett ökat behov av, framför allt med god kompetens, förklarar Malin.

En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete) där den studerande får värdefull erfarenhet ute i branschen.

— Det är en unik möjlighet att skaffa dig relevant yrkeserfarenhet, bygga nätverk och öka chansen att få jobb efter examen, säger Jemima Härngren som är tillförordnad utbildningsledare för utbildningen.

”En utbildning som höjer kunskapsnivån”

Tidigare har det främst funnits kortare kurser eller lärlingsvägar in i yrket, vilket kan ge varierande resultat beroende på handledarens erfarenhet.

— Det har saknats en bra utbildning som är mer än en korttidsutbildning. Att vara lärling är ett jättebra sätt att lära sig men det kräver att handledaren är kompetent och risken är att kvalitetsnivån blir mycket ojämn. Vi tycker att det här är en bra utbildning som vi tror kommer hjälpa till att öka kunskapsnivån på nya fukttekniker, säger Malin.

PÅ bilden: Malin Söderson, vd på Industri & Skadesanering i Järfälla