Nyheter

Järfälla kommun kartlägger privata skyddsrum

Järfälla kommun är angelägen om att det skydd som finns för invånarna är av god kvalitet och att det fyller sitt syfte. Med hjälp av Frivilliga resursgruppen (FRG) i Järfälla kartlägger kommunen nu tillgång och status när det gäller privata skyddsrum. Syftet är att få en bild av hur förberedda privata fastighetsägare i Järfälla är på att iordningsställa sina skyddsrum för allmänhet.

Kartläggningen ska bidra till att Järfällaborna har tillgång till så många skyddsrum som möjligt, men kommer också att vara ett stöd för de privata fastighetsägarna inför en eventuell tillsyn av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) som utfärdar riktlinjer och krav på skyddsrum i Sverige.

– I en orolig omvärld och inte minst med Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina är det högst angeläget att vi har skyddsrum som håller god kvalitet och fyller sitt syfte. Även om det är ett nationellt ansvar att genomföra tillsyn av skyddsrummen så vill vi som kommun nu hjälpa privata fastighetsägare att ta sitt ansvar, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

I kartläggningen, som FRG Järfälla gör på uppdrag av kommunens säkerhetschef, ställs frågor med syfte att kartlägga hur snabbt fastighetsägaren kan iordningsställa sitt skyddsrum samt om det då även har förväntad utrustning som till exempel tappställe för vatten, torrtoaletter och luftfilter. Alla privata fastighetsägare som har registrerade skyddsrum, med plats för över 100 personer, kommer i dagarna att få ett brev från kommunen där kartläggningen beskrivs.

Frågor som ställs är:

Kan du iordningställa alla dina skyddsrum inom 48 timmar?

Finns all föreskriven utrustning på plats?

– Det känns bra att just FRG hjälper oss att göra kartläggningen. Det är ett bra exempel på civilsamhällets viktiga roll i totalförsvaret. Jag hoppas också att de som får brevet och blir kontaktade av FRG tar chansen och ser över sina skyddsrum, säger Alexander Rajsic, säkerhetschef.

I FRG:s uppdrag ingår även att ge visst stöd i form av till exempel information eller hänvisningar till ansvariga myndigheter, uppgifterna som ska underlätta för de privata fastighetsägarna att underhålla och, i händelse av höjd beredskap, kunna ställa i ordning sina skyddsrum.

Utöver privata fastighetsägare så äger både Järfälla kommun och Järfällahus AB skyddsrum. Enligt MSB finns det idag totalt 533 skyddsrum med 66 448 platser i Järfälla kommun.

Allmänt om skyddsrum

Skyddsrum ska ge skydd åt människor vid krig. De kan användas av civilbefolkningen, inte militären, i händelse av krig. Då räknas de svenska skyddsrummen som allmän plats. Det innebär att vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst. Det spelar heller ingen roll om du är svensk medborgare eller inte.

Det är ägaren av fastigheten som ansvarar för att underhålla skyddsrummet, men även för att göra det tillgängligt vid behov. En fastighetsägare kan vara kommunal eller privat, till exempel en bostadsrättsförening eller ett företag.

MSB ansvarig myndighet

MSB är den myndighet som ansvarar för kontroll av skyddsrum när det gäller alla dess delar och funktion. MSB kan också göra en tillsyn då de inventerar utvalda delar i skyddsrummet.

På bilden: Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten SKYDDSRUM

Foto: MSB