Nyheter

SBAB: Ljusning för unga på bostadsmarknaden

SBAB:s senaste kartläggning över ungas möjlighet att köpa sin första bostad visar att läget har förbättrats avsevärt jämfört med förra året. Nu kan en 27-årig kvinna med medianinkomst till exempel köpa en genomsnittlig etta i 15 av landets 25 största kommuner, det är nio kommuner fler än i fjol. En jämnårig man kan köpa motsvarande bostad i 21 av 25 kommuner. Men trots ljusglimtar på bostadsmarknaden kvarstår utmaningen att spara ihop till kontantinsatsen. Löneskillnaden mellan könen skapar dessutom ojämlika förutsättningar att köpa en bostad.

SBAB har kartlagt möjligheten för 27-åringar att köpa en bostad i sin kommun. Granskningen utgår från det genomsnittliga bostadsrättspriset och medianinkomsten för var och en av landets 25 största kommuner (se tabell 1). Det förutsätts också att den sökande har 15 procent av det genomsnittliga bostadsrättspriset till kontantinsats (se tabell 2).

Givet dessa förutsättningar konstateras att: 

• Kvinnor kan nu köpa en etta i 15 av 25 kommuner, nio fler än i fjol. Linköping, Örebro, Eskilstuna, Halmstad, Gävle, Södertälje, Haninge, Växjö och Kristianstad är numer också överkomliga kommuner. 
• Män kan köpa en etta i 21 av 25 kommuner, det är två fler än i fjol. De kommuner som tillkommit är Göteborg och Umeå. 
• När det gäller köp av en tvåa har män möjlighet att köpa i 11 kommuner, en ökning med fem kommuner sedan förra året. 
• Kvinnor beviljas inte tillräckligt stora lån för att kunna köpa en genomsnittlig tvåa i någon av de undersökta kommunerna.  

– Att det nu tycks ha blivit enklare att ta sig in på bostadsmarknaden är såklart glädjande för alla unga som idag längtar efter friheten som är förknippad med att äga sitt eget boende. Samtidigt är det många kommuner där det fortfarande inte är möjligt, framför allt för kvinnor att köpa. Dessutom antar vi i undersökningen att 27-åringarna har pengar till kontantinsatsen, från strax under 100 000 till drygt 250 000 beroende på kommun, vilket är långt från självklart. Resultatet kan tolkas som en positiv indikation, men situationen för dagens unga är långt ifrån löst, säger SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik. 

Vad ligger bakom förändringen?

Sjunkande bostadspriser är inte förklaringen till att det blivit enklare att köpa bostad. Priset är till exempel bara lägre i två av de 13 kommunerna som nu är mer överkomliga, i Göteborg och Kristianstad. I övriga kommuner har priserna stigit upp till 19 procent jämfört med i fjol. Inte heller löneökningarna räcker ensamt till för att förklara den stora förändringen. De ligger, givet vår uppräkning, på upp till fem procent.

– Det är flera faktorer som bidrar till att det kan vara enklare att få lån nu. Löneökningar och ytterligare jobbskatteavdrag är faktorer som kan öka låneutrymmet. Ändrade konsumtionsmönster och det lägre ränteläget har dessutom möjliggjort för oss att sänka kvar-att-leva-på-räntan från 7 till 6,5 procent. Sammantaget gör det att det är enklare att få ihop kalkylen för fler, fortsätter Linda Hasselvik. 

Stora könsskillnader kvarstår

Trots att situationen nu förbättrats för kvinnorna så är skillnaderna mellan könen stora. Män kan köpa en etta i sex fler kommuner än kvinnor, och tvåor är fortfarande utom räckhåll för kvinnor i samtliga kommuner. SCB:s siffror för 25–29-åringar visar att männen i landets 25 största kommuner tjänar i snitt 29 128 kr i månaden och kvinnorna 23 583, en skillnad på 5 547 kr. Dessutom har lönegapet ökat marginellt, jämfört med i fjol, då skillnaden var 5 355 kr.

– Det är anmärkningsvärt att förutsättningarna för kvinnor och män redan i 20-årsåldern, till följd av den stora löneskillnaden, är så olika. Fler kvinnor än män, väljer att studera vidare, vilket talar för att situationen snarare borde vara den omvända. Särskilt oroväckande är det eftersom detta dessutom generellt är före man bildar familj. Vi vet av erfarenhet att till exempel det ojämlika uttaget av föräldraledigheten riskerar att göra löneskillnaderna än större för målgruppen om några år, avslutar Linda Hasselvik.

Bild: ErikaWittlieb 

Om undersökningen:
Uppgiften om genomsnittligt pris och avgift i respektive kommun kommer från Booli. Uppgifterna är hämtade den 5 mars 2025 och avser de då fyra föregående veckorna. Prisstatistiken avser kvadratmeterpris på bostadsrätter, inkl. nyproduktion. Avgiften är den genomsnittliga för sålda bostadsrätter. 
Inkomststatistiken är framtagen ur SCB:s statistikdatabas. Medianinkomst sorterad på åldern 25–29 år samt kön och kommun. Statistiken är från 2023 och det är den senaste som finns att tillgå. SBAB har räknat upp inkomsten med 5 procent för att approximera 2024 års medianinkomst.
SBAB har antagit att personen som ansöker om bolån är 27 år (född 1998) och inte har några barn. Att personen vill köpa en etta på 35 kvadratmeter eller tvåa på 57 kvadratmeter och har 15 procent av medelpriset i sin kommun till kontantinsats. Kalkylräntan är 6,5 procent. Han eller hon har inkomst i SEK, är tillsvidareanställd och har varit anställd i mer än 12 månader. Personen får eller ger inget underhållsbidrag, äger inga andra boenden, har ingen bil, har inga andra lån och har heller inte gått i borgen för någon.