Inför den internationella kvinnodagen den 8 mars lyfter byggföretaget ByggArvid vikten av att skapa en mer jämställd byggbransch och de initiativ som bidrar till verklig förändring.
Att vara kvinna i byggbranschen har länge inneburit att vara en av få. Även om utvecklingen går framåt, finns det fortfarande utmaningar – men också stora möjligheter. För ByggArvid handlar jämställdhet inte om enskilda insatser, utan om hur vi bygger både företag och bransch.
Elisabeth Dahlgren, vd och ägare av ByggArvid, har varit med och drivit den förändringen i decennier. För några år sedan var hon en av initiativtagarna till AQ Bygg, ett affärsnätverk för kvinnor i byggbranschen, som nu har vuxit från Sjuhärad till att även inkludera Göteborg. I ett samtal med Elisabeth pratar hon om jämställdhet i branschen, ByggArvids arbete och framtidens byggarbetsplatser.
1. Byggbranschen har länge varit mansdominerad, men utvecklingen går framåt. Vad ser du som den viktigaste förändringen de senaste åren?
– Den största skillnaden är att vi pratar om det mer nu. Förr var det mer något man accepterade – att kvinnor var i minoritet och att arbetsmiljön inte alltid var inkluderande. Idag ser vi att fler företag tar ett aktivt ansvar, och att fler kvinnor väljer byggbranschen. Men vi är inte framme än. Det räcker inte att rekrytera fler kvinnor – vi måste också se till att de vill stanna kvar. Arbetskulturen, ledarskapet och karriärmöjligheterna måste utvecklas i samma takt.
2. Hur arbetar ByggArvid för att bidra till en mer jämställd byggbransch?
– Vi ser jämställdhet som en del av vår företagskultur. Det handlar om att skapa en arbetsplats där alla känner sig välkomna och har samma möjligheter att växa. Vi arbetar aktivt med rekrytering, men också med att utveckla ledarskapet i hela organisationen. Jag tror att förebilder spelar en stor roll – när fler kvinnor syns i branschen, blir det också lättare för andra att ta steget.
3. Du var med och startade AQ Bygg för några år sedan. Vad betyder nätverket för dig och vad hoppas du att det ska bidra med i framtiden?
– När vi drog igång AQ Bygg var det för att skapa en plattform där kvinnor i branschen kunde mötas, göra affärer, dela erfarenheter och stärka varandra. Det har varit fantastiskt att se nätverket växa, och nu tar vi det ett steg längre genom att etablera oss i Göteborg. Det visar att behovet finns – och att vi kan göra skillnad. Jag hoppas att AQ Bygg fortsätter att växa och att vi kan bidra till att fler kvinnor känner sig hemma i byggbranschen.
4. Vilka utmaningar ser du fortfarande när det gäller att attrahera och behålla kvinnor i byggbranschen?
– En stor utmaning är att förändra bilden av vad byggbranschen är. Många förknippar den fortfarande med en viss typ av arbetsuppgifter, men vi behöver bli bättre på att visa bredden – att det finns plats för alla, oavsett bakgrund eller kön. En annan viktig fråga är arbetsmiljön. Det handlar om allt från att ha rätt utrustning på byggarbetsplatser till att skapa en kultur där alla känner sig trygga och respekterade.
5. Om vi blickar tio år framåt – vad hoppas du att vi säger om jämställdhet i byggbranschen då?
– Jag hoppas att vi inte behöver prata om det på samma sätt som idag. Att vi har kommit dit att det är självklart att byggbranschen är för alla. Jag hoppas att vi ser fler kvinnor i alla delar av branschen – från yrkesarbetare till ledningsgrupper och styrelser. Och framför allt hoppas jag att vi kan säga att vi inte bara pratade om jämställdhet, utan att vi faktiskt gjorde något åt det.
Bild: kp yamu Jayanath