Fastighetsfonden Artcenter Spritten och NCC har nu skrivit på kontraktet för omvandlingsuppdraget som ska utföras som huvudentreprenör med en entreprenadsumma på cirka 120 miljoner danska kronor. danska kronor.
I uppdraget ingår renovering och ombyggnad av den gamla kulturminnesmärkta pannbyggnaden vid ”Spritten” till blivande ”Kunsthal Spritten”. Den nya konsthallen får en golvyta på cirka 3 200 m2 – varav cirka 2 200 m2 är omvandling av befintliga kulturminnesbyggnader och cirka 1 000 m2 i en tillbyggnad.
– Det har varit en lång och bra process med projektering och planering och vi är glada att våra planer nu kan bli verklighet, säger Peter Spøer som är styrelseordförande i Artcenter Spritten Property Fund som ansvarar för renoveringen och utbyggnad av konstgalleriet och konstverket av den världsberömda argentinske konstnären Tomás Saraceno, vilket ger ett betydande bidrag till det övergripande projektet. Vi har hittat vår entreprenör för konsthallen i NCC och tillsammans är vi väldigt sugna på att se projektet komma till liv.
PRAKSIS Architects har tillsammans med VMB Architects och Henry Jensen Consulting Engineers ritat den nya konsthallen. Tillbyggnaden ska placeras ovanpå den kulturminnesmärkta byggnaden.
– Det är ett unikt och komplext omvandlingsprojekt som vi ser fram emot att komma igång med, säger Jakob Søe Lundgaard, områdesdirektör i NCC:s byggenhet på Nordjylland under Building Nordics. Det passar in i vår kompetens och vi är stolta över att vara med och ge nytt liv till våra befintliga byggnader.
Den befintliga byggnaden består av ett stort pannrum och övriga lokaler för tekniska installationer. Dessutom finns många mindre lokaler som tidigare användes för kontor, forskningslokaler och omklädningsrum. I renoveringen kommer de före detta fabriksrummens egenskaper att läggas i fokus och utställningsrummen kommer att framstå som råa med fokus på industriarkitekturen.
Renoveringsuppdraget omfattar miljösanering, delrivning samt ombyggnad och renovering av pannbyggnadens tre kulturminnesmärkta byggnadsdelar. Pannhall 1 och 2 samt verkstadsbyggnad från bottenplan till 3:e våningen. Det finns även en tillbyggnad med etablering av en ny gallerivåning på våning 4 ovanpå befintliga Kedelhal 1 och verkstadsbyggnaden.
Ordern är på cirka 120 miljoner DKK. danska kronor och kommer att bokas under fjärde kvartalet 2024 under affärsområdet Building Nordics. Arbetet påbörjas i januari 2025 och beräknas vara klart i början av 2027.
Byggnadens historia
Destilleriet ritades av arkitekten Alfred Cock-Clausen och byggdes 1929-31. Byggnadernas utseende kännetecknas av att Danske Spritfabrikker strävade efter att ge sina byggnader ett enhetligt utseende i hela landet.
1931 invigdes destilleriet i Aalborg av statsminister Stauning. Fabriken använde helt nya produktionsmetoder och har blivit en symbol för industrialiseringen i Danmark.
Ålborg var under många år nästan synonymt med tillverkning av snaps på De Danske Spritfabrikker. Men 2015 upphörde produktionen och byggnaderna tömdes på sina ursprungliga funktioner. Byggnaderna fredades 2015; det är det största industriella bevarandet i Danmark, det har utsetts av kulturministeriet som ett av de 25 viktigaste industriminnena i Danmark.
År 2007 gjorde kulturministeriet fabriken till ett nationellt industriminne.