Nyheter

Ny banbrytande AI-teknik säkrar byggställningar

Ny AI-teknik gör det möjligt att i realtid analysera byggarbetsplatser och identifiera exempelvis om något saknas eller någon del är skadad.

– Det skulle kunna minska antalet olyckor kraftigt, säger Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen i Norrbotten.

De senaste decennierna har antalet olyckor i den svenska samhällsbyggandsbranschen minskat kontinuerligt, tack vare ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Men nu har minskningen avstannat och för att kunna ta ytterligare kliv i säkerhetsarbetet krävs ny teknik.

AI Factory CONSTRUCTION är ett initiativ som utvecklar nya säkerhetslösningar med hjälp av industriell AI. Projektet har utvecklat en lösning där man med hjälp av lidarscanners burna av robothundar, för hand eller på andra sätt kan scanna av byggställningar för att sedan med digital teknik och AI se om de är rätt konstruerade, om de är rätt monterade och om något saknas eller någon del är skadad.

Dessa automatiska kontroller kan ske kontinuerligt under hela byggprojektet och ger varningssignaler om något inte är som det ska.

– Vi har länge arbetat med gruv, järnväg och flygbranschen med flera och nu tar vi med hjälp av den kunskap vi upparbetat nya steg för att utveckla bygg och anläggningsbranschen. Genom att kombinera vår expertis inom AI med branschens behov kan vi tillsammans minska riskerna och skapa säkrare arbetsplatser. Först ut är det arbete vi gjort med att hitta system för att skapa säkra byggställningar säger Ramin Karim, professor på Luleå tekniska universitet och verksamhetsledare för AI Factory Construction.

AI Factory är ett AI-baserat koncept samt en teknologiplattform för forskning och utveckling av AI-system.

Professor Ramin Karim på Luleå tekniska universitet är initiativtagare och leder forskningen inom AI Factory.

Plattformen används idag i ett flertal forskningsprojekt inom flyg, försvarsindustrin, transport, gruva, energi och bygg och anläggning. AI Factory CONSTRUCTION har utvecklats i nära samarbete med branschorganisationen Byggföretagen och Norrbottens Byggmästareförening samt ett antal företag som representerar olika delar av byggsektorn.

– Den här tekniken har stor potential att skapa säkrare arbetsplatser och minska antalet olyckor. En säker arbetsmiljö är en av de mest prioriterade frågorna för Byggföretagens medlemmar och vi arbetar för att alla i bygg- och anläggningsbranschen ska ha ett väl utvecklat och implementerat systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Erik Ranängen, Bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen i Norrbotten.

Bild: Vilius Kukanauskas