Både på nationell och lokal nivå uppkommer nu antagna färdplaner för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor. Lokal Färdplan Malmö 2030, LFM30, är en av dem – vilken Liljewall undertecknar.
LFM30 är ett aktörsdrivet initiativ som ämnar påskynda klimatomställningen med utgångspunkt från Malmö stad och tar sikte på att staden ska vara Sveriges klimatsmartaste år 2030.
–Som en del i samhällsbyggandet vill vi självklart bidra. Därför har vi skrivit under både Malmös lokala Färdplan 2030 utöver den redan undertecknade Färdplan 2045. Det innebär att vi kommer verka för den nödvändiga omställningen till ett hållbart och klimatneutralt byggande, säger Tina Francke, Kontorschef på Liljewall Malmö.
Den lokala färdplanen stöttas bland annat av Sveriges Byggindustrier, Fossilfritt Sverige och Informationscentrum för hållbart byggande – och tar sikte på sex stycken fokusområden; som bland annat berör; affärsmodeller, cirkulär ekonomi, design, process och klimatkalkyl, klimatneutrala byggmaterial- och byggarbetsplatser.
–Vårt mål är att kunna bidra med större djup och bredd i klimatfrågan tillsammans med andra aktörer i regionen – Skåne är en region med mycket potential och vi ställer oss bakom färdplanen eftersom vi anser att initiativet är utarbetat på ett seriöst sätt där en implementering är möjlig och ger effekter genom hela byggbranschen, säger Jesper Karlsson, Miljösamordnare på Liljewall.
Hållbarhet ett av fokusområdena på Liljewall
Utöver åtaganden som färdplanerna förespråkar så har Liljewalls kompetens kring LCA-analyser samt andra kalkyler för klimatpåverkan utökats, efterfrågan kring EDP:er, validerad klimatbelastning samt fokus på att föreskriva material med låg klimatbelastning intensifierats.
–Vår affärsplan är nära sammankopplad med klimatmålen där vi har ett stort fokus på hållbarhetsfrågorna. Vi har ett proaktivt arbetssätt kring frågorna och följer utvecklingen noggrant, avsutar Tina Francke.