Nyheter

Nu är Dalarnas Villa formellt invigd!

Efter drygt 1,5 år av noggrant och effektivt byggande och över 1500 personer från olika delar i världen som varit på studiebesök, står Dalarnas Villa äntligen klar.

I tisdags blev huset, kallat Villa Solgläntan, formellt invigt av Dalarnas Försäkringsbolags vd Anders Grånäs, under en solig ceremoni i Hinsnoret utanför Falun.

På invigningen fanns bland annat Dalarnas Försäkringsbolags styrelse, ledning, representanter från Borlänge
kommun, Högskolan Dalarna, ByggDialog Dalarna, materialleverantörer och andra intressenter.

– Det blev en jättefin, solig invigning med många glada och intresserade besökare. Det var extra roligt att Villa Solgläntan fick det väder hon förtjänar, säger Simon Strömqvist, chef Skadeförebygg, Dalarnas Försäkringsbolag.

Hur kom ni på det här projektet?
– Vi på Dalarnas besiktar de flesta nybyggda hus som vi ska försäkra in. För 6-7 år sedan, när vi sammanställde besiktningarna, så visade resultatet att det finns få nybyggda hus utan anmärkningar – framförallt på vatteninstallationer.

Och det är ju inte alls bra – men där föddes idén till Dalarnas Villa, säger Simon Strömqvist och
fortsätter:

– Vi kände ett stort behov av att, i ett och samma byggprojekt, kunna omsätta våra erfarenheter och idéer till
praktiskt genomförande och på sikt kunna påverka branschen genom ett djupare samarbete.
Trots att projektet, som från början enbart skulle visa på enkla skadeförebyggande lösningar, växte så har syfte och mål alltid varit detsamma: förändra framtida småhusproduktion genom att bygga så brand-, inbrotts- och vattenskadesäkert som möjligt för att undvika framtida skador, samt göra så lite negativ inverkan på miljön som möjligt.

Blev Svanen-märkta!
Under ceremonin fick även projektet Dalarnas Villa sin efterlängtade Svanen-certifiering. Svanens krav omfattar allt från att takstolarnas trä inte får komma från skyddsvärda skogar till att golv inte får innehålla farliga kemikalier.

Förutom en hälsosam inomhusmiljö ska byggnaden också vara energieffektiv.
– Det har varit roligt och intressant att följa Dalarnas Villa under hela projekttiden. Utöver energieffektivisering och hållbara materialval så har de även fokuserat mycket på innemiljön, genom bland annat fuktsäkring och ventilation, vilket är viktiga krav för Svanen, säger Helen Karlsson, rådgivare för hus på Miljömärkning Sverige.

I slutet av juni flyttade familjen Pihlblad att flytta in i villan. Familjen består av pappa Fredrik, mamma Josefin och barnen Viggo (som fyller 6 år i juli) och Hugo (10 år).

– Vi tyckte att projektet lät väldigt spännande när vi först fick nys om det. Just att man skulle vara en familj som kommer att vara delaktiga i själva projektet var något som attraherade oss. Vi är väldigt intresserade av hållbarhet, säger Josefine Pihlblad.

Dalarnas Villa 2.0
I höst går projektet in i del två. Då kommer mycket av fokus att ligga på materialval, system och inomhusklimat.
Doktoranden Bojana Petrovic kommer att arbeta med statistik och mätvärden – direkt tagna från Dalarnas Villa.

– Familjen kommer att skriva dagbok, ungefär 10 minuter i veckan. Med hjälp av dagboken
kommer vi att försöka ställa deras upplevelse av att bo i huset, mot våra mätvärden
och statistik, säger Simon Strömqvist.