Nyheter

Göteborgs Konserthus halverar sin energianvändning

Energiförbrukningen har halverats i Göteborgs Konserthus tack vare ett smartare ventilationssystem. Resultatet: mindre klimatpåverkan och bättre inomhusmiljö för musiker och besökare.

Inom loppet av ett år har energiförbrukningen i Göteborgs Konserthus gått från 1 400 till 700 megawattimmar. Bakom förändringen står ett anpassat ventilationssystem som justerar sig efter verksamheten och årstiderna.

– Det här visar att det går att uppnå stora energibesparingar i äldre och kulturhistoriska byggnader, utan att behöva kompromissa med dess kulturvärden eller inomhusklimatet. Nyckeln är att ha rätt teknik och rätt kunskap, säger Sebastian Örjenfelt, energiingenjör på Higab.

Stor skillnad för musiker och besökare

Konserthuset invigdes 1935 och genom åren har olika åtgärder genomförts som inte alltid har varit i synk med varandra. Det ledde till att fläktarna blåste in för mycket luft under kalla månader – vilket ledde till torr inomhusluft och onödiga energiförluster för att fukt och värme behövde tillföras. Efter ett noggrant utredningsarbete visade det sig att arbetet inte behövde bli så omfattande. Det räckte med en omprogrammering av byggnadens styrsystem för värme och ventilation.

Sedan drygt ett år tillbaka har Konserthuset en ny styrning som justerar luftomsättningen och luftfuktigheten automatiskt efter hur lokalerna används – vilket sparar energi, minskar slitage på systemet och förbättrar inomhusklimatet.

– För en plats som Konserthuset, där musiker, instrument och publik ställer höga krav på inomhusmiljön, är det viktigt att jobba tillsammans för att kunna skapa bästa möjliga förutsättningar. Nu har vi ett mer jämnt och anpassat klimat, oavsett om huset är fullt av publik eller står tomt mellan föreställningar, säger Johan Björkman, fastighetsansvarig på Göteborgs Konserthus.

Ett långsiktigt arbete

Energisatsningen är en del av Higabs långsiktiga arbete för att minska klimatpåverkan i bolagets fastigheter, där många är byggnadsminnen.

– För oss är det ett viktigt steg i vårt arbete för en mer hållbar stad. Vi hoppas att det kan inspirera andra fastighetsägare att se över sina energisystem och hitta lösningar som både sparar resurser och bevarar byggnaders unika karaktärer, säger Sebastian Örjenfelt.

På bilden: Johan Björkman och Sebastian Örjenfelt