Med klimatsmart teknik som dramatiskt minskar energibehovet i byggnader, har Uppsala-baserade ChromoGenics snabbt tagit en position som en nyckelspelare i den europeiska byggbranschens gröna omställning.
Efter en omstrukturering, nytt ägarskap och växande internationell efterfrågan är bolaget nu redo att möta behovet och sätta en ny standard för hållbart byggande.
Lösningen som fastighetsbranschen behöver – nu
Bygg- och fastighetssektorn står enligt FN:s miljöprogram (UNEP) för cirka 37 procent av de globala utsläppen kopplade till energianvändning och materialproduktion. För att nå nettonollutsläpp till 2050 krävs en omfattande omställning av hur vi bygger och förvaltar fastigheter. Utan åtgärder riskerar utsläppen att förbli höga eller öka – vilket gör behovet av konkreta klimatinsatser akut, inte minst för att möta kraven som följer med EU:s hållbarhetsdirektiv och ESG-ramverket (miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning).
Här positionerar sig ChromoGenics som en aktör med lösningar som kan minska energianvändningen och klimatpåverkan i fastigheter.
– Att fortsätta bygga med mörka glas, zipscreens och gigantiska kylsystem är inte hållbart. Vår teknik sparar energi, får oss att må bättre inomhus och har upp till 80 procent lägre klimatavtryck, säger ChromoGenics vd, Fredrik Fränding.
Energieffektiv produktionsprocess och erkänd teknik
ChromoGenics dynamiska folie, ConverLight® Dynamic, som reglerar ljusinsläpp och värme i realtid, tillverkas i Uppsala genom en avancerad och energieffektiv process. Produktionen är optimerad för låg energianvändning och hög resurseffektivitet – en klimatsmart lösning som bidrar till en mer hållbar byggsektor.
Den här typen av teknik har också fått ökad uppmärksamhet internationellt. I USA har till exempel The Dynamic Glass Act införts – en lag som ger skatteincitament på upp till 30 procent för dynamiska glaslösningar, för att påskynda energiomställningen inom fastighetssektorn.
Även i Sverige märks ett växande intresse. Boverket, den statliga myndighet som ansvarar för hållbart byggande, har valt ChromoGenics som leverantör till sitt nya huvudkontor – en viktig bekräftelse på teknikens tillförlitlighet och klimatnytta också från offentligt håll.
Stabilitet, bevis och framtidstro
Sedan 2021 har bolaget successivt byggt upp en robust och kvalitetssäkrad verksamhet. Med egen sputterfabrik för tillverkning av tunnfilmer – samma teknik som används för att belägga insidan av chipspåsar, men i betydligt större och mer avancerad skala – har ChromoGenics tagit kontroll över produktionskedjan. I dag har bolaget en ISO-testad produkt med repeterbar och pålitlig prestanda.
– Vi levererar i tid, med jämn och hög kvalitet. Det har byggt nytt förtroende – både internt och externt, säger Fredrik Fränding.
Ett nytt kapitel – med långsiktigt fokus och starkt ägarstöd
Efter att tidigare ha varit börsnoterat är ChromoGenics idag helägt av Färna Invest som är ett svenskt, familjeägt investeringsbolag med långsiktigt fokus på energi, teknik och industri. Förändringen har, enligt bolaget, skapat bättre förutsättningar för långsiktighet, stabilitet och fokus på kärnverksamheten.
– Som ett litet bolag, ägt bland annat av tusentals småsparare, tvingades vi lägga stora resurser på börskrav och administration. Idag kan vi fokusera helhjärtat på produkt, kund och tillväxt, säger Fredrik Fränding.
Bakom Färna Invest står Gerald Engström, grundare av ventilationsföretaget Systemair – ett globalt industribolag med verksamhet i över 50 länder.
– Jag uppskattade tekniken i produkterna och insåg att det finns stor potential. Det ligger helt rätt i tiden – för energibesparing och möjligheten att bygga nollenergihus, säger Gerald Engström.
Han betonar också vikten av marknadens tillit till bolagets förmåga att möta växande efterfrågan:
– Jag tror det är viktigt att konsulter och beställare har förtroende för bolagets förmåga att leverera och klara den expansion som kommer att ske, utan nyemissioner eller andra problem med finansiering.
Bilden delas av vd Fredrik Fränding, som menar att trygghet och stabilitet är avgörande i en bransch där många aktörer haft svårt att leva upp till förväntningarna:
– Vi förstår att många känner sig osäkra. Det har funnits aktörer i vår bransch som inte hållit måttet, och flera har försvunnit. Vi står kvar – och vi står starka. Våra kunder kan känna trygghet i att vi finns här imorgon också, säger han.
Starka partnerskap och internationellt erkännande
Det växande förtroendet för ChromoGenics och lösningar inom dynamiskt glas har bidragit till ökat intresse och flera skarpa, storskaliga projekt i både Sverige och Europa. Bolaget har etablerat samarbeten med ledande aktörer – bland annat NSG Pilkington, en av världens största glasproducenter. Efter omfattande tester har ConverLight® Dynamic kvalificerat sig till deras produktportfölj.
– Att en global aktör som Pilkington väljer ConverLight® Dynamic är en stark signal om förtroende. Särskilt eftersom de är mycket selektiva med vilka lösningar de lyfter fram som sina egna med mycket höga krav på kvalitet och prestanda. Det är ett positivt läge där utmaningen nu är att växa i takt med efterfrågan – och samtidigt behålla fullt fokus på kvalitet, starka partnerskap och pålitlig leverans, säger Fredrik Fränding.
”Vi vill sätta en ny standard för hållbart byggande”
ChromoGenics ambition är att vara mer än en leverantör av nya byggtekniska produkter – företaget vill bidra aktivt till att omdefiniera standarden för hur framtidens fastigheter planeras och byggs.
– Allt fler aktörer i bygg- och fastighetsbranschen vågar nu ta steget att testa ny teknik för att minska klimatpåverkan och bryta traditionella mönster. Vår vision är att ConverLight® Dynamic ska bli en självklar del av framtidens hållbara byggande – både i Sverige och internationellt. Vi har tekniken, vi har kompetensen – och med våra partners bygger vi en ny standard, avslutar Fredrik Fränding.
Bild: LEEROY Agency