Nyheter

Efter larmet – Granitor ökar lärlingsplatser med 30 procent

Förra veckan varnade Elektrikerförbundet i ett inslag i Sveriges Radio om att antalet lärlingsplatser sjunkit med 30 procent mellan 2022-2024. Det här hotar kompetensförsörjningen i ett yrke där det redan saknas utbildade elektriker.

Granitor satsar nu ytterligare för att kompensera för tappet.

– Lärlingarna är motorn i verksamheten framåt, hela branschen måste göra mer för att få fram platser, säger Mikael Vestlund, vd Granitor Electro.

Granitor har redan säkrat 20 procents ökning av platserna från 2024 till 2025 men kommer efter larmet att öka ansträngningarna med målet att nå 30 procent innan årets slut med förhoppning att fler företag följer efter.

– Inslaget på Sveriges Radio blev en extra väckarklocka för oss och vi kommer nu göra ännu mer för att få fram platser. Många i branschen lider fortfarande av lågkonjunkturen men vi hoppas att det vänder nu och att framför allt byggmarknaden kommer i gång igen. Det skulle skapa många jobb för elektriker vilket ger möjlighet att ta in fler lärlingar, fortsätter Mikael Vestlund.

Granitor har länge investerat i lärlingsplatser och även byggt på det traditionella lärlingsprogrammet. Sedan 2022 drivs programmet Startskottet, ett övergripande utbildnings- och mentorsprogram som knyter ihop alla lärlingar och som hjälper till att ge lärlingarna en ännu bättre introduktion till arbetslivet.

– Varje lärling får en mentor utöver sin handledare och vi har också skapat ett digitalt nätverk för våra lärlingar med föreläsningar och möten med chefer på alla nivåer inom Granitor. Det är för att skapa en större trygghet och samhörighet och ett forum där de kan dela sina erfarenheter, säger Mikael Vestlund.

Mikael Vestlund började själv sin karriär som lärling 1982 på Granitor i Hofors. Därefter klättrande han vidare inom samma bolag tills frågan om att bli VD till sist kom år 2014. Granitor Electro har idag över 2700 medarbetare och finns över hela Sverige och i Norge.

– Jag om någon vet hur viktig den första arbetsplatsen är, att känna att man får både trygghet och ansvar redan från början gör att unga växer och utvecklas, det här är en hjärtefråga för mig, avslutar Mikael Vestlund.

En lärlingsutbildning består av cirka 1600 timmar och tar ungefär ett år att genomföra. Arbetsgivaren betalar lön under lärlingstiden.