Text: Lars-Olof Tandberg
När Ferhat Akdag började leta efter möjligheter att nätverka med andra i anläggningsbranschen insåg han att det saknades ett forum för detta. Han startade då Anläggningsforum på Linkedin, som i dag har 1 300 medlemmar.
Nu planerar han ett event där anläggningsbranschen kan träffas och nätverka kring nya tekniker, digitalisering och AI för att höja kunskapsnivån inom svenskt anläggningsbyggande.
– Anläggningsfolk är jättedåliga på att nätverka. De forum jag hittade på nätet var för fastighetsbyggare. Det tyckte jag var konstigt eftersom det i Sverige finns betydligt fler anläggningsbyggare än fastighetsbyggare. Det ledde till att jag startade Anläggningsforum på Linkedin, berättar Ferhat Akdag.
Efter fyra år och mycket hårt arbete har han skapat ett forum med cirka 1 300 medlemmar som enligt honom själv är en skön mix från grävmaskinister till infrastrukturministern.
– Engagemanget är större än jag hade trott. Min tanke var att det skulle vara branschnyheter och nätverkande, men det blev så mycket mer. Folk i branschen bollar idéer, studenter söker LIA-platser och någon som har problem med en entreprenör ber om råd hur de ska lösa det. Det är väldigt brett.
Ferhat Akdag jobbar som projektledare på konsultföretaget SYSTRA. Han har tidigare stor erfarenhet från beställarsidan som bland annat huvudprojektledare på Sundbybergs stad, byggprojektledare på Stockholms stad och projektledare på Danderyds kommun inom drift och underhåll.
Tekniken bakom maskinerna
Under arbetet med Anläggningsforum har tanken på att även starta ett event med samma inriktning vuxit hos Ferhat. Han har fått signaler från medlemmar att det saknas möjligheter att träffas fysiskt och diskutera de här frågorna.
– Det finns många anläggningsrelaterade mässor men de är oftast inriktade på produkter och maskiner. Som anläggningsbyggare är jag mer intresserad av tekniken och metoderna bakom. Jag upplever att folk i branschen inte har tillräcklig kunskap om den snabba tekniska utveckling vi nu ser med AI, BIM, IoT med mera. Man vet helt enkelt inte vilka metoder och möjligheter som erbjuds.
Därför planerar Ferhat Akdag nu ett endagsevent som ska hållas i höst. Det ska vara tekniskt inriktat och visa vilka tekniska och digitala möjligheter som finns.
– Det finns många start up-företag som utvecklar väldigt innovativa lösningar för anläggningsbranschen. Det måste förmedlas till de som jobbar i branschen för att vi ska kunna skynda på utvecklingen.
Utbilda branschen
En annan viktig fråga är tillgången på rätt kompetens. Ferhat Akdag minns att när han själv började i anläggningsbranschen var den vanliga vägen in att följa med en mätningsingenjör hos en entreprenör för att lära.
– Numer finns även den offentliga sektorn som en ingång till branschen. Tidigare kände kommunerna knappt till LIA-perioder eller YH-utbildningar. Jag lyckades sälja in det till Stockholms stad som en möjlighet att rekrytera nya medarbetare.
Tanken är att studenter ska bjudas in till det nya eventet så att de kan se vilka tekniska lösningar branschen erbjuder och få möjlighet att träffa blivande arbetsgivare.
Eventet kommer att bestå av föreläsare från leverantörer som berättar om sina tekniska lösningar. I anslutning till detta kommer det att finnas montrar där företag visar tekniker, metoder och lösningar som kan föra anläggningsbranschen framåt.
Ferhat Akdag berättar att 15 leverantörer redan anmält intresse och att intresset hela tiden ökar. Som besökare ser han utöver leverantörer och studenter även entreprenörer och beställare, både privata och från offentlig sektor.
– Det blir en skön mix av människor som gillar teknik och innovation, och som vill använda det för att svenskt anläggningsbyggande ska bli ännu bättre än det är i dag, fastslår Ferhat Akdag.
På bilden· – Det finns många start up-företag som utvecklar väldigt innovativa lösningar. Det måste förmedlas till de som jobbar i branschen, säger Ferhat Akdag som planerar ett event om teknik och innovation i anläggningsbranschen.