Byggnader i alla ära men i år det är en vägg som tar hem Lunds stadsbyggnadspris 2024. Vid Stora Gråbrödersgatan mitt i Lund finns en storslagen muralmålning som klättrar uppför brandgaveln och bidrar till en upplevelse på platsen. LKF gratulerar lundakonstnären Finsta som utfört konstverket.
Målningen i blått och orange kan ses från gatan men gården är öppen för alla att besöka. Det är Paulssons Fastigheter som äger huset och varit drivande i att muralmålningen ska komma på plats. Det är konstnären Finn Hallin och Mirja Jönsson, initiativtagare från Paulssons Fastigheter som får dela på priset, 30 000 kronor.
– Kreativa inslag som det här i det offentliga rummet skapar både upplevelser, inspiration och flöden i vår stad, och det vill jag vara med och bidra till. Det känns stort att projektet hedras med stadsbyggnadspriset!, säger Mirja Jönsson, Paulssons Fastighet er.
– Det är extra roligt att få dela ut priset till ett annorlunda projekt, ett konstverk som muralmålningen. Det bevisar att även med mindre medel så kan man skapa en stor effekt med en helt ny upplevelse och en miljö som man gärna vill besöka och uppleva, säger Fredrik Millertson, vd på LKF AB.
Inom några år ska tomten bredvid få ett nytt hus. Tanken är ett bostadshus i fem våningar med butiker i bottenvåningen, byggt i rött tegel med koppartak. I samband med det bygget förvinner åtminstone delar av muralmålningen.
Stadsbyggnadspriset instiftades av LKF 1990 som en gåva till Lunds 1000-års jubileum. Syftet är att lyfta de arkitekter och byggaktörer som bidrar till stadsbilden utveckling.
Juryns motivering
Lunds stadsbyggnadspris 2024 tilldelas ett projekt som bjuder på en överraskande kulturyttring på en plats som väntar på att bli något annat.
En levande stad består av mer än dess byggnader. Mellanrummen – gator, torg och platser – skapar utrymme för vistelse, möten och upplevelser.
En obebyggd lucka synliggörs när samtida konst möter den medeltida stadsväven och visar på stadsrummets potential och föränderlighet.
Varma gratulationer till konstnären Finsta i samarbete med Mirja Jönsson på Paulssons Fastigheter för muralmålningen i kvarteret Apotekaren!
Fem arkitektkontor med sju olika projekt för LKF var nominerade till stadsbyggnadspriset 2024. De var:
Mariehus – Arkitekt: Fojab Arkitekter AB Ett projekt där LKF kompletterar utbudet på Brunnshög med större hyresrätter. Här kan hyresgästerna leva ett bekymmerfritt och hållbart liv. Huset bjuder på inbyggda funktioner för att göra vardagen enklare. Här finns både elbilspool och cykelpool och runt hörnet Nobelparkens grönska.
Tirfing – Arkitekt: Här Malmö AB Ett lyckat förtätningsprojekt på norra Linero med 42 hyresrätter i ett flerfamiljshus och en gruppbostad med 6 bostäder i en lägre byggnad. Det ger ett bra komplement till ett område som tidigare dominerats av villor och radhus. Här har arkitekten och landskapsarkitekten lyckats få de nya byggnaderna att harmoniskt smälta in i området. Den grönskande innergården bjuder in till möten mellan hyresgästerna. Här hittar vi både ängsplanteringar, fruktträd och bärbuskar.
Kornknarren – Arkitekt: Kanozi Arkitekter AB Ett kvarter med flerfamiljshus och radhus i västra Stångby, nära Pågatågstationen[BV4] [JA5] . Här har vi byggt ett kvarter efter trädgårdsstadens ideal med en grönskande innergård.
Storspoven – Arkitekt: Kanozi Arkitekter AB Ett äldreboende med 50 lägenheter. Ett hus där man genom de stora glaspartierna har vyer ut över landskapet. På innergården finns möjlighet till odling i upphöjda odlingsbäddar omgivet av bärbuskar och spaljerade fruktträd för de boende att plocka och smaka.
Pilgrimen – Arkitekt: Liljewall arkitekter Österifrån längs Dalbyvägen möts man av Pilgrimens röda tegelgavlar med inslag av glaserat tegel i guld som skimrar när solen ligger på. En genomtänkt placering av husen skapar en mysig utemiljö som både skärmar av mot den intilliggande Dalbyvägen samt skapar en port in mot Lund österifrån.
Koggen – Arkitekt: Jaenecke Arkitekter AB Kvarteret präglas av de varierande hushöjderna och av utemiljöernas olika utformning och innehåll – från stora gemensamma grönytor till små individuella trädgårdar och uteplatser. Man har tagit till vara upplevelsevärden: hur man kan se från rum till rum, hur man blickar ut mot sin omgivning och hur dagsljuset faller in i rummen.
Knudsgården – Arkitekt: Jaenecke Arkitekter AB Husen ansluter till traditionell arkitektur med sadeltak och skorstenar. Fasaderna domineras av rött tegel som känns igen från många hus i trakten. Arkitekten har arbetat för att husen ska upplevas som tilltalande och även bli ett positivt landmärke som man känner igen och kan orientera sig efter.
Om Lunds stadsbyggnadspris
1990 delades stadsbyggnadspriset ut för första gången. Priset är instiftat och finansieras av LKF, som en gåva till 1000-årsjubilerande Lunds stad.
Syftet med priset är att ”premiera arkitekter eller andra byggaktörer, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till stadsbildens utveckling i Lunds kommun. Härvid ska särskilt beaktas arkitektoniska insatser som förenar utveckling av stadsbilden, skönhetsvärden, väl gestaltad livsmiljö och god funktion”. Det som prisas ska ha kommit till de senaste fem åren.
Prissumman är på 30 000 kronor.