Nyheter

Reparbete på stark frammarsch i Sverige

Text: Lars-Olof  Tandberg

Svenska repteknikföretag har sedan slutet av 90-talet jobbat för att övertyga beställare om fördelarna med reparbete som alternativ till att bygga ställningar för åtkomst vid renovering eller ytskydd. Vändningen kom med pandemin då branschen började få upp ögonen för den nya metoden. Det berättade Fredrik Nilsson på Ytskyddsdagarna.

Fredrik Nilsson driver repteknikföretaget Proaccess och är även ordförande i Branschföreningen Svenskt Reparbete (BFSR). Han berättade att reparbete omsätter 26,4 miljarder kronor globalt varje år. Sverige ligger långt efter och står för endast 5 promille av den globala omsättningen. De första svenska repteknikföretagen startade 1997 men det dröjde till 2015 innan den nya metoden började växa till sig:

– Reparbete är på stark frammarsch och beställarna börjar inse dess möjligheter. Det kommer framöver att bli ett naturligt alternativ för åtkomst.

Han berättade att den stora vändningen kom med pandemin. Underhållsarbetet var tvunget att fortsätta men gränserna stängdes och det fanns inte längre tillgång till utländsk arbetskraft.

– Vi kunde erbjuda arbetskraft och fick chansen att göra jobb åt beställare som tidigare inte prövat reparbete. Då fick de se att metoden verkligen fungerar.

Den här utvecklingen gjorde att branschen för reparbete nu växer rejält. Proaccess är ett av de repteknikföretag som nu växer med den ökande marknaden och Fredrik Nilsson berättade om sina och företagets erfarenheter av att vara med och införa en ny metod på marknaden.

Kräver tålamod

Han konstaterade att det är viktigt att förstå och ha tålamod med att det finns invanda beteenden i en bransch som bygg och anläggning. Ett vanligt resonemang är att man använder ställningar för åtkomst eftersom man alltid gjort det.

– Men att behöva bygga ställningar tar tid och kostar och kan därför bli en tröskel som gör att man skjuter på inspektioner, vilket gör att åtgärder sätts in allt för sent. Och det kostar också pengar, sa Fredrik Nilsson.

För att lyckas bör man ha en tydlig affärsplan. Det gäller att förankra affärsplanen i organisationen. Det ska vara tydligt vad företaget ska göra men också vad det inte ska göra.

– Affärsplaner är ofta chefsproducerade och innehåller trista siffror som gör den tråkig, och då vill ingen läsa den.

Bra samarbete inom företaget är också viktigt. Att jobba tight ihop, lära känna varandra och hitta synergier.

– Involvera personalen och anställ de som är bättre och smartare än du. Ofta underskattas de anställdas möjligheter att påverka kunder. Det är de som gör störst intryck på beställarna.

Påverka branschen

Fredrik Nilsson påpekade att när man vill införa en ny metod eller ett nytt sätt att arbeta är det viktigt att vara med och påverka, inte bara den egna verksamheten utan även branschen i stort.

– Vi är till exempel med i styrgruppen för utbildningen till ytskyddsspecialist, vi var med och startade Branschföreningen Svenskt Reparbete (BFSR) tillsammans med två andra reparbetsföretag. Vi sitter i branschrådet för Underhållsmässan och i marknadsgruppen för auktorisationen för rostskyddsmålning med flera. På så sätt kan vi vara med och påverka förutsättningarna för vår bransch.

Fredrik Nilsson understryker att man inte ska vara rädd för konkurrens.

– Om beställare ser att det finns många företag som jobbar med repteknik kanske de tänker att det här är något vi borde titta på. Man måste också våga tro på sig själv och sin produkt. Våga säga nej om det är ett projekt som inte passar er affärsidé, även om det innebär att man går miste om snabba pengar.

Fredriks avslutande råd till andra företagsledare är att satsa på en chefsoberoende organisation.

– Allt ska kunna fungera utan att chefen är där. Som chef är det också bra att inte fastna i detaljer. Försök att ha ett helikopterperspektiv. Stanna upp ibland och få en överblick.