Text: Anna Andersson, VD på Schneider Electric Sverige
Att byta ut fossil mot förnybar energi är centralt för att minska byggnaders klimatavtryck och nå EU-direktiv. Men att effektivisera befintlig energianvändning är minst lika viktigt och kan ligga närmare till hands för fastighetsägare.
Att byggnader idag står för en betydande del av Sveriges energianvändning har knappast undgått någon. För att klara den omfattande kravbilden som branschen står inför krävs det att energiomställningen drivs framåt från flera håll. Därför är genomtänkta resursallokeringar och investeringar i nya tekniska lösningar avgörande för att förbättra fastigheters energiprestanda.
En undersökning som Schneider Electric genomförde i september förra året bland svenska fastighetsägare vittnade om stora kompetensutmaningar vad gäller att renovera och energieffektivisera byggnader. Sex av tio svarande listade finansiering som det största hindret och över hälften uppgav att de saknar kompetens om hur omställningen ska gå till. En tydlig indikation på att behovet av samarbete och rätt expertis är stort.
Men vilka områden bör fastighetsägare främst satsa på? Enligt Boverkets analyser står uppvärmning för den största energianvändningen i bygg-och fastighetssektorn – totalt cirka 77 procent år 2022. Med andra ord är detta ett fokusområde som fastighetsägare bör prioritera att energieffektivisera. Ett bra exempel på vilken reell effekt ny teknik kan innebära är forskningsprojektet vi nyligen genomfört tillsammans med SISAB.
Med hjälp av AI lyckades 87 skolfastigheter effektivisera sin uppvärmning, luftkonditionering och ventilation under en fyraårsperiod. Totalt sett minskade elanvändningen med närmare nio procent och fjärrvärmeförbrukningen med över tre procent. Projektet ledde även till stora koldioxidbesparingar och visar den enorma potential som kan uppnås genom samarbete och nischad expertis.
För att fastighetsägare ska kunna framtidssäkra sin verksamhet krävs ett helhetsgrepp om byggnadernas energianvändning.
Här är viktiga investeringar som bör prioriteras:
Tre fokusområden fastighetsägare bör satsa på:
• Ny teknik. Detta kan inte understrykas nog. Att analysera byggnaders faktiska behov, investera i rätt expertis och implementera skräddarsydda, smarta lösningar har gång på gång visat ge positiva effekter på energianvändning, klimatavtryck och kostnader.
• Uppvärmning. Genom att modernisera värmesystem och ventilation kan fastighetsägare drastiskt minska sin totala energianvändning. Fortfarande är många uppvärmningssystem i svenska fastigheter föråldrade och ineffektiva, vilket leder till höga driftkostnader och onödigt stora utsläpp.
• Återanvänd och rusta upp. Att optimera resursanvändning och tillämpa ett cirkulärt tänk vad kring material och hårdvara är en hållbar och kostnadseffektiv strategi.
Bild: Brian Penny