Nyheter

SVEBRA lanserar Sveriges första fördjupningskurs för tillståndsansvariga som e-learning inom brandfarliga heta arbeten

Brandfast är stolta över att kunna presentera den nya e-learningen ”Fördjupning tillståndsansvarig brandfarliga heta arbeten” från SVEBRA. Detta är den första e-learningen i sitt slag, speciellt framtagen för tillståndsansvariga som vill fördjupa sina kunskaper och säkerställa brandskyddet vid brandfarliga heta arbeten.

Kursen är framtagen i nära samarbete med ledande aktörer inom byggbranschen, såsom JM, Skanska och Peab.

Fördjupad tillståndsansvarig – En unik utbildning för ökad säkerhet

Denna omfattande kurs tar deltagarna genom regelverk, riskbedömningar och praktiska scenarier med syfte att öka säkerheten och minimera brandriskerna. Kursen är fullmatad med verkliga filmer, animeringar och intervjuer från branschexperter.

Som ledande utbildningsföretag inom brandsäkerhet är vi på Brandfast glada att kunna erbjuda denna unika e-learning som går djupare än någon tidigare utbildning för tillståndsansvariga. Kursen Fördjupning tillståndsansvarig brandfarliga heta arbeten är en tvåtimmars e-learning som du kan genomföra var som helst och när som helst under två månader. Detta flexibla format gör det enkelt för deltagarna att anpassa utbildningen efter sina arbetsdagar och individuella behov. Det rekommenderas att du har ett certifikat för brandfarliga heta arbeten innan du går kursen, för att få ut maximalt av den. Det är dock inget krav.

Kursen riktar sig till dig som är tillståndsansvarig och redan har grundläggande kunskaper om brandfarliga heta arbeten men som vill ta nästa steg för att kunna ta beslut med större säkerhet och självförtroende.

Huvudpunkter i utbildningen e-learning fördjupning tillståndsansvarig

Introduktion till brandfarliga heta arbeten

Regelverket, krav och roller
Här går kursen igenom säkerhetsreglerna som styr hur arbetet ska genomföras, vilka roller som finns och hur ansvar fördelas.

Före tillståndsansvaret
Förberedelser inför tillståndsgivning och riskbedömning.

Tillståndsgivningen
Detaljer i säkerhetsreglerna och vilka moment som är kritiska för att säkerställa säkerhet på plats.

Under arbetet
Kontinuerlig övervakning och riskbedömning för att säkerställa att alla säkerhetsåtgärder följs.

Efter arbetet
Slutkontroll och efterbevakning

Repetition och test
Kort repetition och ett test med 10 frågor.

Vad innehåller utbildningen?

E-learningen är pedagogiskt utformad för att göra lärandet så effektivt och engagerande som möjligt.

Kursen innehåller:

Verkliga filmer och animeringar

Intervjuer med experter inom brandområdet

Sammanfattningar i varje avsnitt

Interaktiva övningar

Repetition och test

Bland annat kommer du få höra tillståndsansvarige Daniel Ahnér, operativ driftchef vid STO Rescue and Firefighting Service, samt Hasse Bergqvist, expert inom brandfarliga heta arbeten.

Syfte med utbildningen

Syftet med utbildningenFördjupning tillståndsansvarig är att du ska känna dig tryggare i din roll som tillståndsansvarig. Genom att ge dig verktygen för att förstå riskerna och säkerhetsreglerna bättre, blir du en viktig kugge i att förebygga bränder vid brandfarliga heta arbeten på tillfälliga arbetsplatser.

Mål med utbildningen

Målet är att ge en djupare förståelse för tillståndsgivningen och dess processer, så att du som tillståndsansvarig kan fatta beslut som minimerar risken för brand. Genom att stärka dina kunskaper och färdigheter blir du en nyckelperson i att förhindra potentiellt katastrofala bränder.

Målgrupp

Utbildningen riktar sig till alla som har, eller kommer att få, rollen som tillståndsansvarig vid brandfarliga heta arbeten. Detta inkluderar personer som regelbundet utfärdar tillstånd, men också de som gör det mer sällan och därför inte behöver ett personcertifikat enligt normen SBF 2022, såvida de inte utfärdar tillstånd mer än tre gånger under en 12-månadersperiod.

Vanliga frågor inom tillståndsgivning

Utbildningen besvarar tillsammans med brandexperten Hasse Bergqvist flera viktiga frågor som kan uppstå för dig som tillståndsansvarig:

Får en underentreprenör delegera vidare tillståndsansvaret?

Vilka lagar gäller vid ett brandfarligt hett arbete?

Vad innebär aktsamhetskravet i försäkringen?

Vilka certifikat för heta arbeten är giltiga och var?

Hur gör jag en riskbedömning?

Kan ett arbete bedömas som inte brandfarligt och tillfälligt? Och vad gör jag då?

Behöver man göra en slutkontroll efter arbetet och hur går den till?

Kursen är utvecklad i samarbete med ledande byggföretag

Utbildningen har utvecklats i nära samarbete med några av Sveriges största byggföretag, däribland JM, Skanska och Peab. Dessa företag har bidragit med sin expertis och erfarenheter för att säkerställa att utbildningen möter de höga krav som ställs på säkerhet och tillståndsgivning inom byggbranschen.

En framtidssäkrad kurs för tillståndsansvariga

Utbildningen Fördjupning Tillståndsansvarig brandfarliga heta arbeten är utformad för att du ska få djupare insikter i de processer och säkerhetsåtgärder som krävs vid brandfarliga heta arbeten. Med hjälp av verkliga exempel, intervjuer och interaktiva moment blir lärandet både engagerande och praktiskt tillämpbart.

Praktisk information om e-learningen

Kursen är utformad för att vara flexibel och tillgänglig. Du har två månader på dig att genomföra e-learningen, vilket gör att du enkelt kan planera in den i din arbetsvardag. Oavsett var du befinner dig har du möjlighet att ta del av kursen och genomföra den i din egen takt.

Lär dig i din egen takt

Gå kursen var du vill i världen

Gå tillbaka och repetera när du behöver

Testa dina kunskaper och få diplom när du är klar

Anmäl dig idag och ta ditt ansvar till nästa nivå med Fördjupning Tillståndsansvarig via SVEBRA!

Frågor om rollen som tillståndsansvarig

Vad är tillståndsansvarig?

Tillståndsansvarig är den person som ansvarar för att utfärda och kontrollera arbets- eller säkerhetstillstånd för brandfarliga arbetsuppgifter som kallas heta arbeten. Denne ansvarar för att säkerställa att arbetet utförs enligt tillämpliga lagar, regler och försäkringsregler, samt att alla risker har identifierats och hanterats innan arbetet påbörjas. Därefter utfärdar den tillståndsansvarige tillstånd för alla involverade och ansvarar för att säkerhetsreglerna följs före, under och efter arbetet.

Vem får vara tillståndsansvarig?

Tillståndsansvarig är den person som skriftligen har delegerats uppgiften, exempelvis via en befattningsbeskrivning eller ett avtal. Den tillståndsansvarige ska inneha ett personcertifikat enligt normen SBF 2022. Det finns dock ett undantag för personer som inte regelbundet är tillståndsansvariga – de behöver inte ha ett personcertifikat om de utför högst tre tillstånd under en 12-månadersperiod.

Vilka krav ställs på den tillståndsansvarige?

Som tillståndsansvarig ska du vara behörig och ha blivit utsedd eller delegerad uppgiften. Du ansvarar för att genomföra en riskbedömning på plats tillsammans med teamet, kontrollera att alla i teamet är behöriga, se till att riskbedömnings- och tillståndslistan signeras av alla inblandade, följa upp arbetet under hela processen och genomföra en slutkontroll efter att efterbevakningen är klar. Slutligen ansvarar du för att tillståndet arkiveras och sparas på rätt sätt, vilket är enklast via appen ”Brandfarliga arbeten”

Måste tillståndsansvarig vara på plats?

Ja! Den tillståndsansvarige ska på plats bedöma faran för brand och göra en riskbedömning tillsammans med hetarbetare och brandvakt. Under arbetets gång och efter arbetets slut får den tillståndsansvariga bedöma om hen själv ska besöka platsen eller hämta in den information som behövs.

Får tillståndsansvarig vara utförare?

Nej! Man får inte skriva tillstånd till sig själv, men man kan kombinera rollen med att vara brandvakt om det bedöms vara lämpligt. Enda undantaget är vid akuta jourarbeten utanför ordinarie arbetstid i byggnader där inte en tillståndsansvarig kan närvara i rimlig tid.

Får tillståndsansvarig delegera en uppgift vidare?

Kanske! Om beställaren skriftligen medger detta så kan den tillståndsansvarige delegera sin arbetsuppgift vidare. Detta ska då ske skriftligen och det gäller att ha noggrann uppföljning för att säkerställa att kvaliteten bibehålls.