Nyheter

Bostadsrättsföreningar frågar – vem bär ansvaret för skyddsrum?

Är bostadsrättsföreningen osäker på hur långt ansvaret gäller för underhåll av skyddsrum – TA HJÄLP. Det rådet ger Agnes Zetterblad, fasighetsjurist på HSB Riksförbund, till alla fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som känner osäkerhet kring skötsel och underhåll av skyddsrum.

I fredstid får skyddsrummen användas som exempelvis cykel- eller lägenhetsförråd. Det är först vid höjd beredskap som skyddsrummen måste ställas i ordning inom två dygn.

Även om MSB gör kontroller och ibland stickprov är det inte alltid fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen har haft koll på att de ens har ett skyddsrum och vad som gäller i underhåll.

– Föreningen är ju fastighetsägare och har då fastighetsägaransvar. Bland annat ansvarar de för att se till att skyddsrummen inte är försämrade på något sätt, att skyddsrumsskyltar är uppsatta på strategiska platser och att gångjärnen är smörjda så att dörren går att stänga. Luftventilen måste fungera och brunnen får man gärna skölja igenom med jämna mellanrum så att det inte blir stopp, säger Agnes Zetterblad som märkt en ökning av frågor från fastighetsägarna på senare tid.

Vite

Brister skyddsrummen på något sätt, skyddsförmågan har försämrats exempelvis på ingrepp i betong för kabeldragning eller liknande, eller att det inte går att iordningställa skyddsrummet inom två dygn riskerar bostadsrättsföreningen ett föreläggande rån MSB och i värsta fall vite beroende på hur allvarlig bristen är.

– Det är många föreningar som tycker det är knepigt och svårt. I fredstid är det inte många föreningar som ens reflekterat över att de har ansvar för skyddsrummet eller ens att det finns i byggnaden. Är man de minsta osäker finns det företag som är skyddsrumskunniga och är villiga att hjälpa till, säger Agnes Zetterblad.

Inom HSB håller man löpande utbildningar där skyddsrum är en del i utbildningen. HSB Riksförbund har även en blogg där de informerar om olika saker och då bland annat om vad som gäller för Skyddsrum.

– Ett skyddsrum måste underhållas även i fredstid. Är föreningarna det minsta osäkra går det att ta hjälp av skyddsrumskunniga i sin närhet, menar Agnes Zetterblad, fasighetsjurist på HSB Riksförbund.

Foto: Anton Sjölander