LKF tar ett stort kliv mot en hållbar framtid på kundernas villkor genom att dubblera satsningen på solel mellan 2024 och 2027.
LKF installerar sedan 2019 solpaneler på all nyproduktion, men under 2024 påbörjades installationer även på befintliga tak och ytor där det är tekniskt möjligt. Under året sker solcellsprojekt på Havamal, Sofieberg, Sandryggen och Harlösabanan i Lund.
Detta är som en del i den strategiska satsningen att öka solcellskapaciteten från 2 000 kW till 4 000 kW fram till 2027.
Dubbleringen av solceller motsvarar års användning för 2 500 lägenheter eller driften av 36 000 kyl/frysskåp under ett år.
Solenergi – mindre sårbarhet och mer kundnytta
LKF ser en satsning på förnybar energi som en förutsättning att minska belastningen på elnätet. Sälvförsörjningsgraden ökar samtidigt som långsiktigt stabila energilösningar skapas. Men en av de största vinsterna är möjligheten för våra kunder att på sikt själva kunna påverka sig egen energiförbrukning där det är möjligt.
– När LKF producerar egen solel bidrar vi till klimatomställningen, samtidigt som vi hjälper till att stabilisera elnätet och sänker våra egna kostnader. I slutändan tjänar våra hyresgäster på satsningen genom att vi får lägre driftskostnader och hela kommunen genom att vi hjälps åt att bli mer miljövänliga, säger Tony Johansson (S), LKFs styrelseordförande.
Innovativa och effektiva lösningar för utbyggnaden
Att vara innovativ är en viktig del i utbyggnaden av hållbar energi. Ett exempel är att redan nu dimensionera för framtidens satsningar med exempelvis batteri och att se befintliga ytor som en resurs stället för att ta annan värdefull mark och yta i anspråk för utbyggnaden av solenergi.
– Vi vill använda våra resurser på bästa sätt, använda effektiva ytor smart och producera grön energi så den kan användas i närliggande och befintliga hem, säger Henrik Adamsson, energi och fastighetsteknikchef på LKF.
Foto: Michael Svensson / LKF