Nyheter

SkandiaMäklarnas Räntetemp visar: Lägre månadsavgift prioriteras högst när svenskarna byter bostad

Nästa vecka lämnar Riksbanken ett nytt räntebesked och många förväntar sig nu ytterligare en sänkning. De senaste åren har ränteläget haft stor påverkan på svenskarnas ekonomi och det har lett till att bostadsköparnas behov och preferenser påverkats. Lägre månadskostnader är nu högst efterfrågat när svenskarna ska byta bostad. Det visar SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen.

De senaste åren har präglats av höga räntor och tuffa ekonomiska tider – omvärldsfaktorer som kan ha en stor inverkan på bostadsköpares möjligheter. I SkandiaMäklarnas senaste undersökning framgår det att mer än hälften (56 procent) uppger att deras önskemål om ett framtida boende har förändrats under de senaste åren.

Jämfört mot 2022, när större boyta var det svenskarna önskade mest inför nästa flytt, toppar nu boende med lägre månatliga avgifter och driftkostnader. Nästan var fjärde svensk (23 procent) uppger att de vill ha längre månadskostnader när de byter boende och var femte önskar att bo större än de gör idag. För en av åtta svenskar är även lägre elförbrukning på prioriteringslistan.

 Många har en tydlig bild av deras framtida drömboende men i samband med att omvärlden förändras gör svenskarnas önskemål och prioriteringar det också. Lägre månadsavgift och driftkostnad är något som prioriterats högt av svenskarna det senaste året, då månadskostnaderna ökat i de allra flesta hushåll. Det ser vi inte minst på vilka bostäder som efterfrågas och går snabbare att sälja. Det blir ett tydligt skifte i att folk är mer kostnadsmedvetna, där boyta blivit nedprioriterat till förmån för lägre kostnad,säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

Även om boyta inte längre är mest efterfrågat är det en grupp som fortfarande ser det som högsta prioritering. Bland studenter är siffran nämligen hela 40 procent, vilket är dubbelt så många som genomsnittet. Personer över 60 år tänker motsatt – en av tio kan tänka sig att bo på en mindre boyta. Samtidigt uppger över hälften, 55 procent, att de inte förändrat boendeprioriteringar de senaste åren.

– I takt med att studierna börjar är det många studenter som söker nytt boende. Dessa boenden har ofta mindre boyta för att hålla kostnaderna nere och det är därför förväntat att de har givna önskemål inför kommande boende. Bland de över 60 kan det istället handla om att bo på en onödigt stor boyta, exempelvis när barn har flyttat ut. Denna grupp har även haft mer tid att hitta rätt boende och är inte lika benägna att ändra prioriteringar som yngre, avslutar Andreas Moritz.

Önskemål som vuxit mest de senaste åren:

Lägre månatliga avgifter/driftkostnader

Större boyta

Lägre elförbrukningskostnader

Egen elproduktion (ex. solceller)

Möjlighet att välja kollektivtrafik