Nyheter

Fastighetsägarna: ”Bra att regeringen inför bostadsrättsregister”

Regeringen ger i budgetpropositionen för 2025 Lantmäteriet i uppdrag att inrätta ett bostadsrättsregister. Fastighetsägarna har länge efterfrågat en förbättrad hantering av bostadsrättspant och ser positivt på regeringens initiativ.

I budgetpropositionen föreslås att Lantmäteriet får medel för att utveckla ett bostadsrättsregister. Syftet med registret är att samla och göra information om bostadsrätter tillgänglig för att förbättra konsumentskyddet och stärka bostads- och kreditmarknadens funktion.

– Att ett bostadsrättsregister ska införas är ett stort steg framåt för både bostadsrättsföreningar och bostadsrättsinnehavare. Det kommer innebära ett säkrare system för panthantering, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

– Bostadsrättsregistret kommer säkerställa att bostadsrätt betraktas som en trygg säkerhet vilket är en förutsättning för en välfungerande marknad av nya och befintliga bostadsrättslägenheter, säger Johan Kleveland.   

– Exakt hur regeringen kommer gå vidare med förslagen blir sannolikt känt först under nästa år men det är tydligt att ett register ska inrättas, vilket är glada nyheter avslutar Johan Kleveland