Nyheter

V: ”Bra att energi och bostäder hamnar högt på EU:s dagordning”

Förslaget till ny EU-kommission är som väntat mansdominerat och högerlutande. Men det blir också ett ökat fokus på energi- och bostadsfrågor. Det välkomnas av Vänsterpartiets EU-parlamentariker Hanna Gedin.

– Det här är första gången som en EU-kommissionär har bostadspolitik i sin portfölj. Det är bra att dessa frågor ges stor tyngd. Jag ser fram emot att emot att arbeta för nya EU-regler så att vi får pålitlig, billig och förnybar el och bostäder med rimliga hyror. Det säger Hanna Gedin, som är vänstergruppens samordnare i inre marknadsutskottet och även sitter i industriutskottet.

Det blir danska socialdemokraten Dan Jørgensen som blir kommissionär för energi- och bostadsfrågor.

– Jag hoppas att vi ska kunna samarbeta bra för att få till de nödvändiga ändringarna av EU:s statsstödsregler när det gäller offentliga investeringar i bostäder och att vi får bort marknadsfundamentalismen i EU:s dysfunktionella elmarknad. Vi behöver både el och bostäder till rimliga priser för vanligt folk, och det är bråttom, säger Hanna Gedin.

Sveriges kommissionär Jessica Roswall (M) får miljö, vattenresiliens och cirkulär ekonomi som ansvarsområden.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Jonas Sjöstedt, som är vänstergruppens samordnare i miljöutskottet, är kritisk:

– Sverige når inte längre upp till EU:s krav och den svenska regeringen har låg trovärdighet när det gäller klimat- och miljöfrågor. Regeringen måste skärpa sin politik om deras kommissionär ska lyssnas på, säger han.

I november väntas tuffa utfrågningar av de föreslagna kommissionärerna hållas i EU-parlamentets utskott. Därefter får parlamentet godkänna eller förkasta den föreslagna kommissionen som helhet.