Nyheter

Ljusevangelisten från Uppsala får belysningsbranschens ”Nobelpris”

Svante Pettersson – ljuskonstnär, ljusdesigner och elektriker från Uppsala – får Belysningsstiftelsens förtjänstpris 2024.

Ljus och belysning är ett ämne som är lika mångfacetterat som mediet självt och belysningsbranschen har en bredd därefter. Den som verkar inom ljus och belysning kan jobba med allt från tekniska elinstallationer, utveckling av ljuskällor och armaturer till planering och design av hela belysningsanläggningar eller enskilda installationer. Därifrån är steget till ljuskonst egentligen inte särskilt långt. Men det hör till ovanligheterna att en person verkar i hela spannet.

Det är här som Svante Pettersson sticker ut. Efter att ha börjat sin bana som elektriker blev han nyfiken på belysning, läste ljusdesign vid Ljushögskolan i Jönköping och började jobba inom producentledet som kreativ chef hos armaturtillverkaren Philips. I dag är han verksam som ljusdesigner och ljuskonstnär i eget namn.

Under åren har Svante Pettersson gjort sig känd som en ivrig debattör och predikare av belysningsfrågor och han är en av de röster som har bidragit till att öka intresset för ljus och belysning hos en bredare målgrupp. Han är även författaren bakom ”See the Light” som betraktas som ett av de svenska standardverken inom ljusdesign och -filosofi. Och nu uppmärksammas alltså hans gärning med Stora förtjänstpriset.

Stora förtjänstpriset delas ut av Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik och är en av belysningssveriges tyngsta utmärkelser. Priset går till en person eller organisation som har verkat till nytta för belysning i Sverige, och har delats ut sedan 1998. Svante Pettersson tilldelas priset för att han under hela sin karriär har bidragit till att ljusets totala betydelse för miljön har fått en större uppmärksamhet. I motiveringen används även ordet ”ljusevangelist”.

– Jag skulle nog vilja säga att vår bransch är full av folk som ägnar sig åt ljusevangelism. Vi är ganska många som är nästan lite osunt besatta av ämnet, skrattar Svante Pettersson som en gång använde ordet ljusevangelist på instagram, ett epitet som har hängt kvar.

– Med tiden tror jag ändå att jag har fått många att förstå hur man kan se på ljus och vad ljus gör med ett rum. När någon återkopplar till en och säger ”för tusan, innan såg jag bara ljus på det här sättet men nu ser jag faktiskt det här också” det blir en drivkraft i sig. På samma sätt är det här priset en fin bekräftelse.

Under de drygt 20 år som han har varit verksam inom belysning har det hänt en hel del.

– Framförallt har de tidigare nästan vattentäta skotten mellan producenter och ljusdesigner börjat luckras upp. Man väljer inte sida på samma sätt utan kan tänka sig att jobba över hela linjen. Vi håller på att få en mer enad belysningsbransch – det tycker jag är häftigt.

Även arbetssättet har förändrats, och här hoppas Svante Pettersson på fortsatt utveckling.

– Om en design ska bli bra så måste ljusdesignern finnas med från början – och följa med ända till slutet. Från ax till limpa. Förutsättningarna hinner ändras så många gånger under projektet att verkligheten inte alls ser ut som på ritningen när det är dags att installera belysningen. Därför måste man finnas med för att korrigera längs vägen. Och när installatören ska sätta upp lamporna är det bra om du som ljusdesigner är med och tar beslut på plats: när det visar sig att den där takvinkeln inte ser ut exakt som det var tänkt. Jag tror att det går lite ditåt. Jag ser fler konsultföretag som har börjat jobba tätare tillsammans med installatörerna.

För den som vill se mer av Svante Petterssons arbete håller han öppet hus i ateljén i slutet av september. I oktober deltar han med ett verk på Ljusfestivalen i Uppsala, beställt av Länsförsäkringar. Skulle det sedan vara så att det inte ligger några spännande konstprojekt i loppet, så kan du säkert springa på honom ute på ett bygge i full färd med en installation.

– Jag rycker gärna in och skruvar om det behövs!

Juryns motivering

”Årets mottagare av Stiftelsens stora förtjänstpris har under mer än 20 år bidragit till att ljusets totala betydelse för miljön fått en större uppmärksamhet. Personen har arbetat inom olika delar av branschen, i leverantörsledet, som ljusdesigner, och numera är ljuskonst ett specialområde, där verken ofta bygger på ljusets förmåga att förvandla och förundra. Under många år har personen varit flitigt anlitad som föreläsare i en mängd olika sammanhang, och som inspiratör har personen genom sin personlighet och språk nått ut till en publik långt utanför ljusbranschen. Årets stora förtjänstpris går således till ljusbranschens ljusevangelist Svante Pettersson.”

Foto: Casper Hedberg