Nyheter

Layher stöttar inhousekompetens: Brinkab ett lysande exempel

Utöver att vara Europas största leverantör av byggställningar bistår Layher sina kunder med unik expertkunskap för lyckade projekt inom bygg- och anläggning. En växande trend är att allt fler ställningsentreprenörer har kompetensen att ta hela affären inom infrastruktur själva från projektering, ritning och beräkningar till ställningsmontage.

Något Kristofer Lidberg, Layhers affärsutvecklingschef Bygg- och Anläggning, välkomnar.

Som ett led i den utvecklingen upptäcker ett växande antal företag fördelarna med att investera i eget stämpmaterial, inte minst på bygg- och anläggningssidan.

– Allt fler ställningsentreprenörer ser infrastruktur som en attraktiv bransch att jobba mot. Det är inte ovanligt att stora svenska infrastrukturprojekt planeras tio år framåt i tiden, vilket gör affärsområdet mindre känsligt för konjunktursvängningar, säger han.

Kompetens inhouse skapar affärer

Att investera i ställningsmaterial från Layher innebär att man äger ett flexibelt och säkert kvalitetssystem som går att kombinera och bygga ut i nästintill oändlighet. En annan fördel är att den som erbjuder och den som efterfrågar materialet kan ha ökad direktkontakt i många frågor som rör projektet.

– När vi sätter strategin framåt för Layher ser vi stora möjligheter i scenariot att de större byggföretagen inom infrastruktur kontaktar ställningsentreprenören direkt. Dessa har i sin tur investerat i Layher-material, har ritnings-, beräknings- och projekteringskompetens inhouse och är beredda att ta hela affären. Det är framtiden, konstaterar Kristofer Lidberg.

– Den typ av affär jag beskriver är så pass bred. Vi ser det inte som att ställningsentreprenörerna har tagit vårt jobb, tvärtom. Det är så här vi vill att affären ska se ut; att våra kunder blir så pass duktiga att de kan ta affären själva. Sedan står vi gärna till förfogande med projektering, beräkningar och material vid behov.

Kristofer Lidberg lyfter fram vad han kallar “ett lysande exempel” på en lyckad affär av det slag han nyss beskrivit.

På uppdrag av byggentreprenören Veidekke har ställningsentreprenören Brinkab – som Veidekke förvärvade 2012 – projekterat och byggt formställningen vid ett omfattande brobygge över E4:an vid trafikplats Timrå i Västernorrland.

Det finns två bärande framgångsfaktorer i detta inhouse-projekt: Brinkabs investering i 20 000 m3 TG60 och rekryteringen av en projektingenjör vid namn Carl Bromarker.

Brinkabs projektledare för ställning har varit Christopher Brink som har gedigen erfarenhet av TG60:

– Det går åt mycket material i en formställning som ska klara höga laster, därför har samordningen av material och ställningsbyggare varit viktig. TG60-tornen går snabbt att montera och klarar höga laster, vilket är en bra kombination. Man får även en halksäker arbetsyta tack vare stålplanken, vilket kunden varit nöjd över, säger Christopher Brink.

Layhers dokumentation en förutsättning

– Vi är en specialenhet inom Veidekke Entreprenad, säger Carl Bromarker. Fördelen med att ha kompetensen att rita och beräkna ställning eller väderskydd inför ett projekt är att jag alltid är tillgänglig, kan åka ut på plats och hjälpa till. Det ger en flexibilitet där jag exempelvis kan justera och ändra i ritningen och beräkningsrapporten direkt, utan att vara beroende av Layher. Fördelen med att investera fullt ut i Layhers produkter, i det här fallet TG60, är den gedigna dokumentationen som behövs för att överhuvudtaget kunna göra en beräkning på en byggställning, menar han. Men också att Layhers expertis finns att tillgå närhelst behovet skulle uppstå.

– De har otroligt duktiga personer både här i Sverige och i Tyskland. Behöver du specialgrejer kan du få det och de har allt du behöver i form av it-lösningar för exempelvis materialuppskattning, säger Carl Bromarker.

Roligt att rita och beräkna från grunden

Vid formställning för bro, som den över E4:an i Timrå, är det mycket viktigt att vara noggrann med exempelvis inmätning och att bygga på rätt grund.

– Det är minst lika mycket jobb att projektera ställningen som att bygga den, och det gäller att tänka till om markarbetet så det blir rätt hela vägen upp. Det var lite pyssel med denna bro. Den har varierande lutning längs brobanan, svängda stöd och även voter med varierande lutning. Att få formställning och knektar/form att passa ihop som en helhet var en utmaning. Sedan måste även en säker lösning ur arbetsmiljösynpunkt kunna åstadkommas. Men utmaningar som denna gör det extra roligt att rita och beräkna projekt från grunden, tycker Carl Bromarker.

– Att se alla pusselbitar passa ihop efter att ha arbetat med ett projekt som är så pass geometriskt invecklat känns väldigt kul.