Nyheter

Banbrytande, flexibel tillbyggnad gjord av rumsmoduler från Algeco

Vad ska man göra när elevantalet stiger snabbt och långsiktiga prognoser är oklara? När det gäller särskolan Kastanie i Wolfen-Bitterfeld (distriktet Anhalt-Bitterfeld), norr om Leipzig,  var lösningen en banbrytande, flexibel tillbyggnad gjord av rumsmoduler från Algeco. Skolbyggnaden byggdes i snabb takt och är ett flaggskeppsprojekt för framtidens pedagogiska byggande.

Den innovativa utbyggnaden av skolan i Kastanie kombinerar fördelarna med modulär konstruktion, såsom snabbhet och flexibilitet, med framtidsorienterad, intelligent planering. Det innebär att skolan, som fokuserar på ”intellektuell utveckling”, kommer att kunna reagera snabbt på olika scenarier i framtiden.

Snabb utbyggnad – framåtblickande planering

– En central aspekt av byggnaden är dess utbyggbarhet, vilket möjliggör snabb anpassning till ökande studentantal, säger projektledare Stephan Treber från Algeco. Den modulära designen tillåter oss att implementera det snabbt och erbjuder en långsiktig möjlighet att reagera flexibelt och ändå hållbart på skolans krav och elevernas behov.

Arkitektbyrån Schrör från Dessau-Roßlau planerade den nya tillbyggnaden i tre sektioner. Algeco kunde lämna över den första byggfasen med en nettogolvyta på 600 kvadratmeter på plats efter bara 12 veckors byggnation.

Totalt fem klassrum är grupperade runt en central hall. Här finns även lärarrum, sanitetsrum, vårdbadrum samt teknik- och förråd. Alla klassrum och lärarrummet är utrustade med eget pentry. Hela skolbyggnaden följer ett speciellt färgkoncept för elever med särskilda behov och är helt hinderfritt.

Om antalet elever fortsätter att öka planeras ytterligare två klassrum på bottenvåningen. Om det inte finns tillräckligt med kapacitet i framtiden planeras en andra våning. Framtida utbyggnader kan genomföras snabbt och tyst utan att den pågående skolverksamheten störs. Denna aspekt är särskilt viktig för en heterogen studentpopulation med särskilda behov.

När de tredimensionella rumsliga modulerna kommer till byggarbetsplatsen är de redan nästan helt utrustade. De inkluderar dörrar, fönster, verktyg, kakel och golv. Montering på plats tar bara några dagar och är i stort sett tyst.

Individuell bygglösning

Det nya byggprojektet med Algeco kom till som ett resultat av ett befintligt hyresprojekt. Det fanns redan två provisoriska klassrum gjorda av hyrcontainrar från Algeco i skolans lokaler. De första övervägandena för att skapa nya lokaler gick därför i riktning mot en annan hyreslösning.

Detta följdes av flera möten på plats och individuella konsultationer mellan Algeco och kunden, distriktet Anhalt-Bitterfeld. En hyreslösning hade varit det snabbaste alternativet; dock endast under en maximalt tillåten tid av fem år. Men eftersom en långsiktig användning av de nya lokalerna planerades i detta specifika fall, beslutade beställaren att ta i bruk en modulbyggnad.

Den moderna byggnaden med generösa fönsterfronter smälter diskret in i den naturliga omgivningen och bildar en intressant kontrast till den befintliga kulturminnesmärkta skolbyggnaden. Tillbyggnaden värms upp med en värmepump som ger sval luft sommartid. Byggnaden uppfyller till fullo kraven i gällande byggenergilagen.

Algeco kommer att implementera de fortsatta byggfaserna flexibelt i samordning med beställaren efter framtida behov. Om antalet studenter mot förmodan sjunker i framtiden gör de flexibla modulerna att byggnaden snabbt kan konverteras, flyttas helt till annan plats eller demonteras på ett miljövänligt sätt.

Med utbyggnaden av specialskolan i Kastanie understryker distriktet Anhalt-Bitterfeld sitt engagemang för att främja och implementera innovativa och hållbara utbildningslösningar.

Mer information på www.algeco.de