Nyheter

”Även de högsta målen för koldioxidavtryck kan uppnås” – Ruukki möjliggör grönare val för byggbranschen

Klimatförändringar och striktare regelverk vägleder byggbranschen att utveckla lösningar för att minska koldioxidutsläppen. Att minska byggnaders livscykelpåverkan kräver aktiva parter och förändringsmöjligheter från hela branschen.

Ruukki Construction driver industriell förändring framåt med innovativa byggprodukter tillverkade av den mest ansvarsfulla nya generationens stål. Nya produkter och ett heltäckande synsätt på effekterna av hela livscykeln gör det möjligt för kunder att bygga mer hållbart.

Materialval är en av nyckelfaktorerna för hållbart byggande. Ruukki väljer koldioxidsnåla alternativ som råmaterial för sina produkter, såsom återvunnet stålbaserat SSAB Zero™-stål och SSAB Fossil-free™-stål när det är möjligt. Genom att välja alternativ med låga koldioxidutsläpp kan vi ha en betydande inverkan på livscykelutsläpp redan från början. 

I år lanserade Ruukki produktsortimentet Ruukki® LowCarbon. Sortimentet är ett exempel på en befintlig produktlinje som utlovar ett mindre koldioxidavtryck och tar hänsyn till livscykelpåverkan även i tillverknings- och transportstegen. Ruukki® Classic LowCarbon takprofil beräknas minska utsläppen med upp till 70 % och sandwichpaneler med upp till 50 % jämfört med produkter tillverkade av vanligt stål.

Utsläppen under tillverkningsfasen minimeras genom att använda fossilfri el och genom att välja material- och logistikalternativ som har så liten miljöpåverkan som möjligt. Ruukkis produktionsanläggningar är strategiskt placerade i olika delar av Europa, vilket förkortar transportsträckorna, minskar utsläppen och stödjer den lokala arbetsmarknaden, samt säkerställer snabbare och effektivare leveranser till kunderna.

Världens första byggprodukter från SSAB Fossil-free™ stål är redan i bruk

Ruukki har levererat de första fossilfria stålsandwichpanelerna och takprodukterna någonsin till noggrant utvalda kunder med ett starkt ansvarsprogram. 2023 genomförde vi tillsammans med Peab, Wihlborgs och SSAB i Sverige och Honkarakenne i Finland världens första piloter med byggprodukter med fossilfritt stål.

I år kommer Ruukki att leverera sandwichpaneler och designprofiler från produktfamiljen Ruukki® LowCarbon till logistikcentret som byggs i Finland av Nrep Logicenters.

– Vi är stolta när vi kan ta byggandet mot koldioxidneutralitet med våra produkter. Våra LowCarbon-produkter hjälper kunderna att uppnå även de strängaste koldioxidavtrycksmålen för byggnader, säger Sami Eronen, VD för Ruukki Construction.

Hållbart byggande är dock inte ett företags uppgift, och samarbete med likasinnade partners är lika viktigt för att bekämpa klimatförändringarna. Ruukki samarbetar till exempel med isoleringsleverantörer för att utveckla mer hållbara lösningar som hjälper till att minska utsläppen under byggnadens livscykel med solenergilösningar integrerade i byggnaden och lufttäta skallösningar.  

Ruukki har ett ambitiöst mål: en 70 % minskning av CO 2 -utsläppen till 2030

Ruukki har också sina egna ambitiösa ansvarsmål. År 2023 tillkännagav företaget sitt nya mål att minska sina CO2-utsläpp och andra växthusgaser med 70 % till 2030 jämfört med 2019. 

Det tidigare målet uppnåddes i första raden. Att byta fossila energikällor till koldioxidsnåla eller fossilfria har varit centralt för att nå målet. I framtiden kommer Ruukki att utöka beräkningen av koldioxidavtrycket till att täcka hela värdekedjan och sträva efter att minska kedjans klimatpåverkan med sin verksamhet.

Byggbranschen befinner sig i en historisk övergång mot en mer hållbar och koldioxidsnål framtid. I år kommer Ruukki återigen att delta i World Green Building Week 9-13 september 2024 för att öka medvetenheten och delta i samarbetet för en grönare byggindustri. Var med och bygg morgondagens arv. I dag.