Nyheter

Utblick Tyskland: Gröna tak & solcellsanläggningar

Vissa kommuner, städer och delstater har redan en skyldighet att ha gröna tak, och många andra håller på att förankra kravet på grönt tak i sina respektive byggregler. Av goda skäl, eftersom gröna tak ger ett viktigt bidrag till miljö- och klimatskydd.

Utöver de ekologiska aspekterna finns det även en rad andra positiva effekter som talar för gröna tak.

Gröna tak är vettiga på många sätt:

Plantering ger liv åt trista taklandskap, ökar boendekomforten och hjälper till att mildra konsekvenserna av klimatförändringarna. Gröna tak kan till fullo visa sina fördelar, särskilt i tätt bebyggda stadsmiljöer. Men att satsa på mer grönska lönar sig också på landsbygden.

Fördelarna med gröna tak:

Naturligt värme- och köldskydd: Takväxterna ser till att taket inte värms upp så snabbt på sommaren. På vintern håller den dock kylan ute. Det betyder att du kan spara upp till 10 procent av dina energikostnader.

Bevarande av biologisk mångfald: Fåglar och insekter hittar mat och en skyddad livsmiljö i grönområdet. Med riktade åtgärder som skapandet av sandytor och högar med död ved kan gröna tak till och med bidra till överlevnad för hotade arter.

Retention av regnvatten: Gröna tak kan lagra regnvatten. En del återförs till det naturliga vattnets kretslopp via avdunstning. Resten rinner ut i avloppssystemet med en fördröjning. Gröna tak avlastar avloppssystemet och minskar risken för översvämningar, särskilt vid kraftiga regn. Ägarna gynnas också av lägre avloppsvattenavgifter.

Kylmikroklimat: När vatten avdunstar skapas evaporativ kyla som ger en behaglig kyleffekt i och runt huset. Urban värmeöar kan effektivt förebyggas på detta sätt.

Förbättrad luftkvalitet: Växterna på taket binder CO2 och filtrerar föroreningar och fint damm från luften.

Bullerskydd: Å ena sidan minskar gröna tak takytans ljudreflektion och å andra sidan förbättrar takets ljudisolering – med upp till 8 dB. På så sätt skapar du mer lugn inifrån och ut.

Lång hållbarhet: Vegetationen skyddar den underliggande taktätningen från väder och vind och buffrar på ett tillförlitligt sätt temperaturfluktuationer. Dessa egenskaper kan fördubbla takets livslängd, vilket i sin tur sparar renoveringskostnader.

En grundläggande skillnad görs mellan omfattande och intensiva gröna tak.

Vid omfattande gröna tak används i första hand låga växter med en höjd på upp till 20 cm som är anpassade för torra lägen. Denna typ av plantering är lätt att genomföra och kräver mycket lite underhåll. Tack vare sin låga vikt på endast 80 till 180 kilogram per kvadratmeter är den lämplig för både platta tak och lutande tak med en lutningsvinkel på upp till 40 grader. På små ytor som garaget eller carporttaket kan omfattande gröna tak också enkelt implementeras på egen hand.

Ett intensivt grönt tak har en betydligt högre struktur och, med 300 till 1 200 kg per kvadratmeter, även en högre vikt. I princip är det en walk-in takträdgård som kan skapas med gräsmattor, buskar och träd. Intensiva gröna tak kan endast installeras på platta tak med lämplig bärförmåga. Du behöver också tillstånd. Underhållsarbetet är jämförbart med trädgårdsskötsel.

Grönt tak och solcellsanläggning

Kombinationen av solcellsanläggning med grönt tak är lätt möjlig på många platta tak, till exempel på standard Bungalow 100 eller i Novo-utrustningsvarianten med engelsk gavel. Om en solcellsanläggning installeras på ett grönt tak uppstår olika synergieffekter.

På så sätt kyler anläggningarna solcellsmodulerna och binder dammet, vilket i sin tur leder till högre avkastning. Grönskan kan även användas för att säkra modulerna. Att skruva i takkonstruktionen är inte nödvändigt med ett grönt tak.

Det är viktigt att växterna inte skuggar modulerna senare. Det är bäst att välja låga, skuggtoleranta växter som bildar en matta och därmed skyddar mot främmande tillväxt. Avståndet mellan substratytan och modulens nedre kant bör vara minst 20, helst 30 cm.

PV-system och gröna tak kan också kombineras på ett sadeltak. Som regel installeras båda strukturerna rumsligt åtskilda från varandra: ena halvan av taket är täckt med grönska, den andra halvan är utrustad med solcellsmoduler.