Nyheter

Lumonglaslösningar banar väg för ett grönare boende

Världens ledande tillverkare av ramlösa balkongglaslösningar, Lumon, erbjuder ett innovativt tillvägagångssätt för att göra utomhusutrymmen mer användbara och hållbara. Lumons inglasningslösningar förvandlar balkonger till bekväma, mångsidiga områden och kopplar hem till naturen och visar sig vara en effektiv lösning på de ökande kraven på grönare byggnader i både Europa och Nordamerika.

– Vi har exempel på fall där städer väljer att alltid designa med Lumon när de gör hyresrätter. Fasaderna är redan från början designade med den här typen av balkonger, för då är livstidsrenoveringskostnaderna så mycket lägre, och livslängden på balkongfasader förlängs avsevärt, konstaterar VP of International Operations and Sustainability Jari Miettinen. Faktum är att fördelarna med att införliva Lumon redan i planeringsfasen av projekt är många, eftersom inslag av effektivitet och smidig platslogistik kan tas i beaktande från början. Ofta visar sig denna lösning vara mer kostnadseffektiv och effektiv än att välja att installera inglasning senare.

Europeiska unionen har genom Europeiska kommissionen satt upp ett ambitiöst mål att uppnå klimatneutralitet till 2050. Bygg- och byggsektorn spelar en avgörande roll för att uppnå detta mål, eftersom byggnader står för 40 % av energiförbrukningen och 36 % av växthusgaserna gasutsläpp. Dessutom måste alla nya byggnader i EU ha nollutsläpp år 2030, enligt direktivet om energiprestanda för byggnader (EPBD) (EU) 2024/1275. Och den genomsnittliga primärenergianvändningen för hela bostadshusbeståndet i EU måste minskas med minst 16 % till 2030 och minst 20–22 % till 2035, båda jämfört med 2020.

De viktigaste hållbarhetsfördelarna med Lumons balkonglösningar backas upp av 30+ års användarerfarenhet, tester, simuleringar och forskning:

Energibesparingar:

Lumonbalkonger förbättrar energieffektiviteten avsevärt genom att minska energiförbrukningen för uppvärmning med upp till 16 %, beroende på byggnadens läge och orientering. Denna effektivitet uppnås genom skapandet av en luftkudde mellan glaset och fasaden, samt användningen av persienner för att kontrollera solvärmeökningen.

Fasadskydd:

Genom att skydda byggnader från miljöfaktorer som ösregn, saltvatten, syre och frys- och smältcykler, förlänger Lumon-balkonger fasadernas underhållscykel med upp till 10 år genom att bromsa avkolningen av betong och skydda befintliga strukturer. Detta skydd minskar behovet av nya material och reparationer, vilket bevarar byggnadens utseende och strukturella integritet.

Lågkolhaltiga material:

Lumon ligger i framkant när det gäller hållbarhet genom att erbjuda balkongglasprodukter med låg kolhalt för balkongfasadprojekt. Detta uppnås genom att använda återvunnet aluminium och glas, vilket sänker CO2-utsläppen från den färdiga produkten med 40 till 50 %, vilket tilltalar miljömedvetna kunder.

Solenergiintegration:

Lumons byggnadsintegrerade solcellsräcken (Lumon eRailing) utnyttjar förnybar energi, med solceller inbäddade i glaspanelerna som genererar elektricitet, vilket ytterligare bidrar till en byggnads gröna fotavtryck.

Lumons hållbarhetsarbete stöds dessutom av en miljöproduktdeklaration (EPD), ett verifierat och registrerat dokument för var och en av Lumons produktlinjer som ger transparent och jämförbar information om produkternas miljöpåverkan under hela livscykeln. EPD för Lumons produkter för balkongglas framhäver deras låga koldioxidavtryck, långa livslängd och återvinningsbarhet vid slutet av användningen. Lumon är ett av de första företagen inom balkongglasbranschen som uppnår denna certifiering och siktar på att utöka den till andra produkter i framtiden.

Nordamerikanska städer anpassar sig också snabbt till förändrade standardiseringar inom gröna standarder. I vissa städer som staden North Vancouver har stadgarna ändrats för att göra det lättare att tillåta infällbara glasprodukter.

Nyligen godkändes Lumons balkongglasteknik också av Ontarios ministerium för kommunala frågor och bostadsfrågor, vilket effektiviserar adoptionen över hela Ontario. Godkännandet säkerställer att Lumons produkt följer Ontarios strikta bygg-, säkerhets- och kommunala lagar, vilket gör produkten kvalificerad för användning i byggprojekt över hela provinsen.

– Anpassningen av Lumons produkt med målet om koldioxidneutralitet senast 2050 av Europeiska Unionen (även känd som ”Green Deal”) banar vägen för att avsevärt minska koldioxidutsläppen och öka användningen av förnybar energi genom passiva medel i byggbranschen, avslutar Jari Miettinen.

– Genom att inkludera Lumons fasadlösningar (Lumon Glazing, Lumon Railing, Lumon eRailing) i bostadsprojekt kan koldioxidutsläppen minskas avsevärt och användningen av förnybar energi ökas genom passiva medel i byggbranschen vilket bidrar till att uppnå EU:s klimatmål. Utöver det, Lumons balkongfasadlösningar ger också många andra fördelar för både fastighetsägare och boende, som att ge bullerreducering, öka fastighetsvärdet och skapa mer utrymme för lägenheten, avslutar Jari Miettinen.