Nyheter

Vågade att testa något nytt på badhuset

Från Bravidas kontor i Växjö kan Benjamin Sarhatlic se över till Bevegos filial på andra sidan vägen. När han fick rollen som projektledare i sitt första stora projekt, Kalmars nya badhus, passade han på att undersöka om Bevego kunde leverera det han önskade. Benjamins förväntningar på service och produkter inom ventilation uppfylldes och byggnationen av badhuset i Kalmar är nu i full gång.

Den nya bad- och friskvårdsanläggningen i stadsdelen Snurrom i Kalmar byggs av PEAB på uppdrag av fastighetsbolaget Kunskapsporten AB. Alla installationer utförs av Bravida såsom ventilation, styr, el och VS. Anläggningen blir på 15 000 kvadratmeter. I badhuset kommer det bland annat att finnas en 50-metersbassäng, rehabbassäng, äventyrsbad, två mindre bassänger, restaurang och spa med hamam.

Eftersom Bravida i Kalmar inte har någon avdelning för ventilation var det kontoret i Växjö, där Benjamin sitter, som fick ta ansvar över ventilationen i det nya badhuset. ”Jag tog över som projektledare strax efter sommaren 2023. Innan dess var jag entreprenadingenjör på Bravida. Det var min mentor som var projektledare innan mig så jag hade sett hur projektet fungerade och hade koll på processen.” berättar Benjamin Sarhatlic.

Undersökte nya möjligheter hos Bevego

Bygghandlingarna var på plats innan sommaren 2023 så när projektet landade hos Benjamin var det dags att beställa material. Bravida i Växjö hade inte handlat ventilation hos Bevego tidigare så det var viktigt för Benjamin att samla information och jämföra priser för att våga ta steget att lägga en så stor beställning

– Mina montörer hade ingen erfarenhet av att montera produkter från Bevego. Därför skickade jag dit alla gubbar för att testa produkterna innan jag tog ett beslut, så att de kunde känna och klämma. Daniel Karlsson på Bevego löste det utan problem. Han fixade så att vi kunde komma dit och han hjälpte oss jättemycket under hela processen. Mina montörer var nöjda och då var även jag det. Priset påverkar ju också såklart, och allt kändes bra så jag tänkte att vi testar Bevego, säger Benjamin.

– Det nya badhuset i Kalmar är ett jättestort projekt som började förra året. Det är nog det största vi haft på länge i denna del av Sverige. Det är framförallt rektangulära kanaler som vi levererar till projektet men även lite böjar, dimmar, VAV-spjäll med mera. Bravida har varit en jättebra beställare, Benjamin kom in till oss med tydliga underlag. Det är första gången som Bravida i Växjö beställer av oss och att det dessutom är en så stor order gör det både jätteroligt och lite läskigt, säger Daniel Karlsson som är säljare inom ventilation på Bevego i Jönköping.

Installationstätt och högt tryck

Just nu har Bravida sex ventilationsmontörer på plats och det är väldigt högt tryck i projektet. Det är installationstätt i byggnaden och många discipliner arbetar samtidigt vilket gör att det är stor press på samordningen.

Bravida kommer att montera ventilation fram till mars 2025, sedan är det dags för injustering och i början av oktober 2025 är det slutbesiktning. Badhuset delas upp i zoner för att hantera samordningen, och det finns både våta och torra zoner som utsätts för olika luftfuktighet. Fläktrummet är den zon som är det allra största momentet för Benjamins team.

– Det har gått jättebra hittills i projektet! Jag har en väldigt duktig ledande montör och vi har en nära dialog, vi pratar dagligen. PEAB som är vår beställare i projektet är grymma att jobba med, de är väldigt engagerade och är med hela tiden. Vi har ett jättefint samarbete. Jag tycker faktiskt om att det är ett så stort projekt som håller på under lång tid, då lär man verkligen känna personerna, säger Benjamin.

Zink magnesium i korrosivitetsklass C5

Utifrån zonindelningen har Benjamin mängdat upp och beställt allt material från Bevego, och utefter tidsplanen avropar han det som behövs. Isabella Lif Hellman arbetar på Bevegos backoffice-avdelning i Landvetter där de rektangulära kanalerna tillverkas. Hon har kontinuerlig kontakt med Benjamin när det behöver levereras mer material till projektet.

– I projektet var det föreskrivet kanaler och don i korrosivitetsklass C4, eftersom det är ett badhus med våta zoner som sätter väldigt hög press på materialet. Från början var vi inställda på att använda aluzink i klass C4 men sedan sa Bevego att de kunde leverera kanaler i zink magnesium i korrosivitetsklass C5 som är ännu bättre, till ungefär samma pris. Då såg vi en möjlighet att förädla projektet. Nu kan vi vara säkra på att materialet kommer att hålla ännu längre, och det är bra både för oss och för vår beställare, berättar Benjamin.

Förmonterade och tätade stos

När Benjamin berättar om Bevegos höga service nämner han också att Bravida nu kunnat beställa kanaler med förmonterade delar som till exempel rektangulära stosar och cirkulära inloppsrör. I tidigare projekt har montörerna själva klippt upp hål i kanalen, monterat stosen och tätat runt om. Att de nu kommer förmonterade och tätade från fabriken gör det enkelt att ansluta en cirkulär kanal eller renslucka. Det har underlättat för montörerna på badhuset och besparat dem mycket tid.

Benjamin har även beställt reglerspjäll av Bevego.

Han blev rekommenderad varumärket TROX och efter att ha stämt av med Bravidas styr-avdelning och fått klartecken på att det inte är några konstigheter att använda spjäll från TROX gick Benjamin på det spåret.

– Samarbetet med Bevego känns jättebra. Det är inte bara för oss att köpa material utan det är väldigt mycket specialbeställningar, och det är det som gör det så kul. Vi har fått så bra hjälp av Bevego. Hela projektet har varit ett fint samarbete, det är också väldigt roligt att göra detta tillsammans med PEAB., avslutar Benjamin.