Nyheter

Studentbostadsgarantin uppfylld – och Kalmar behåller titeln ”grön stad”

Kalmarhem har även i år lyckats erbjuda bostäder till alla som ansökt om studentboende, vilket innebär att studentbostadsgarantin ännu en gång har uppfyllts. Detta är även en av de bidragande faktorerna till att Kalmar behåller sin markering som grön stad i den senaste bostadsrapporten från Sveriges förenade studentkårer (SFS).

– Att snabbt få ordning på boendesituationen är en viktig förutsättning för att få en bra start i sin nya stad och vi är mycket glada över att kunna erbjuda den tryggheten för nyblivna studenter här i Kalmar, säger Kalmarhems marknadschef Maria Kindberg-Johansson.

Höstterminens studentbostadsgaranti pågår från juli till september och innebär att nyantagna studenter på Linnéuniversitetet, utifrån ett antal kriterier, är garanterade ett bostadserbjudande inom två månader från det att de tackat ja till sitt antagningsbesked.

Nytt för i år är bland annat sänkningen av det tidigare kravet från att studera minst 30 HP vid Linnéuniversitetet till 15 HP. Ändringen gäller även studier vid Yrkeshögskola i Kalmar, där det tidigare kravet om heltidsstudier nu ändrats till halvtidsstudier.

Mellan den 11 juli och 11 september har 428 nya studentbostadskontrakt hanterats. De studentbostäder som fortfarande är tillgängliga öppnas nu upp för alla studenter att söka via Kalmarhems hemsida.

Kalmar får grönt ljus

Varje år granskar Sveriges förenade studentkårer, SFS, bostadssituationen i landets studentstäder. Alla orter kartläggs och ges en färgmarkering utifrån hur snabbt orten kan erbjuda ett tryggt boende. För femte året i rad listas Kalmar som grön stad, vilket innebär att studenter erbjuds tryggt boende inom en månad.