Nyheter

Framåttänkande finansieringsmodell har gett Ludvika ny gatubelysning

Långa driftavtal, kostnadsbesparingar och få möjligheter till nya investeringar försvårar kommunernas energiarbete. Med hjälp av ett progressivt arbete har nu Ludvika kunnat byta ut gatubelysning finansierat inom ramen för den befintliga budgeten. Detta bidrar till minskad energiförbrukning och sänkta kostnader samt en framtidssäkrad teknik.

Svenska kommuner står idag inför många utmaningar. Inte minst de högt uppsatta klimatmålen från EU. Trots kostnadsbesparingar och få möjligheter till nya investeringar behöver kommunerna hitta kreativa sätt att hantera energifrågan på lokal nivå. I Ludvika kommun har man tillsammans med bland annat belysningsföretaget Signify genomfört en omfattande uppgradering av sin till en energisnålare lösning – utan investeringsmedel eller förändrade ekonomiska poster i budgeten.

Med hjälp av finansiering har kommunen leasat nya armaturer som sänker energiförbrukningen avsevärt. De vunna energibesparingarna finansierar kostnaden för armaturerna. Under de första åren förväntas kostnader och besparingar balansera varandra vilket ger ett nollresultat. Men redan efter tre till fem år beräknas leasingkostnaderna minska medan besparingarna ökar. Efter tio år uppskattas kommunen ha minskat sina energikostnader med 75–80 procent. Lamporna har en livslängd på cirka 25 år vilket innebär att Ludvika kan fortsätta förbättra infrastrukturen utan att behöva nya investeringsmedel.

– Kommuner har i många fall inte råd att göra nya investeringar. Resan hit har tagit lång tid och lärdomarna har varit många men vi har till slut funnit en lösning. Genom att Ludvika leasar moderna armaturer sänker de sina energikostnader från dag ett, vilket gör att dessa kostnadsbesparingar betalar tillbaka själva investeringen. Kombinerat med styrsystemet blir infrastrukturen digitaliserad vilket ger Ludvika kontroll att aktivt kunna påverka sin förbrukning och få insikter till sitt fortsatta arbete inom hållbarhet, energi och innovationsfrågor, säger Robert Fredriksson, Key Account Manager på Signify.

Ludvika har bytt ut närmare 4 500 av sina 7 500 äldre gatlampor till smarta LED-armaturer som styrs digitalt. Med den nya tekniken behövs endast 40 procent av armaturernas kapacitet för att ge bra belysning – vilket både sparar energi och förlänger armaturernas livslängd.

– Vi har tidigare sänkt kostnaderna genom att släcka varannan gatlykta, men vi har insett att det går att göra på andra sätt. Nu har vi tänt upp alla lampor igen och sparar ändå pengar och energi samt minskar underhållsbehovet. Om vi hade valt en traditionell investeringsmodell hade vi behövt omfördela resurser och skjuta upp andra viktiga projekt, säger Mats Lidestig, enhetschef på Ludvika kommun.

Denna lösning är inte bara fördelaktigt ur ett energiperspektiv utan kommunen har även kunnat optimera och öka effektiviteten av den dagliga driften. Genom det digitala styrsystemet minskar behovet av manuell rondering eftersom problemen rapporteras digitalt. På så sätt vet driftpersonalen vad som är fel redan innan de åker ut till platsen, vilket innebär att kommunen snabbare kan åtgärda problem. Molntjänsten skapar även möjligheter att kontrollera belysningen från distans. Till exempel genom att ”dimra” belysningen i delar av staden eller att kunna anpassa den efter olika årstider.

– Vi måste börja planera långsiktigt i kommunerna. Det handlar inte bara om att ha en vanlig gatubelysningsarmatur utan att dessutom ha en smart systemlösning. Projektet är ett bevis för att det går att hitta lösningar som inte kräver stora investeringsmedel även för en mindre kommun som Ludvika. I slutet av dagen handlar det om säkerhet och trygghet för medborgarna, säger Mats Lidestig.