Nyheter

Fastighetsägarna: Snabb upprustning av skyddsrum kräver dialog med fastighetsbranschen

Det är bra att regeringen i höstbudgeten satsar på upprustning av skyddsrum. Det är nödvändigt eftersom många skyddsrum har passerat sin tekniska livslängd. För en snabb och effektiv upprustning behöver regeringen och myndigheter involvera fastighetsföretagen i dialogen.

Regeringen satsar 150 miljoner kronor på skydd av civilbefolkningen i budgeten för 2025. Ett beslut som välkomnas av Fastighetsägarna.

– Det är bra att regeringen identifierat och prioriterar ett starkare skydd för civilbefolkningen. Skyddsrummen började byggas i slutet av 1930-talet, vilket innebär att många är upp mot 90 år gamla. Att de behöver moderniseras och upprustas är därför naturligt. Livslängden på 50 år har i flera fall passerat med råge, säger Anna Thureson, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna och fortsätter:

– Det är också positivt att regeringen inser att det är staten som har ansvaret för att finansiera upprustningen av skyddsrummen eftersom det handlar om befolkningsskydd. För en effektiv process behöver regeringen och myndigheter involvera fastighetsbranschen i dialogen kring processen för att den ska gå så snabbt och effektivt som möjligt.