Nyheter

Swerock tar hem uppdrag när Göteborg drar igång stora byggprojekt i centrum

Swerock har på uppdrag av Peab Anläggning fått ansvaret för transporter och hantering av schaktmassor till projekt Huvuddel 1 Södra Sjöfarten och Bergslagsgatan inom Centralenprojektet i Göteborg. Uppdraget omfattar även leverans av ballast och konstruktionsbetong.

Inom Göteborgs stadskärna byggs nu för nya kontor och bostäder samtidigt som nya gator, torg och park utformas, och uppdragen kan bli fler.

– Det här visar vår roll som helhetsleverantör inom bygg- och anläggningsbranschen, säger Fredrik Andersson, avdelningschef för Råvaruförsörjning samt Transport & Maskin vid Swerock.

Projektet, Huvuddel 1 Södra Sjöfarten och Bergslagsgatan, fokuserar på byggnation av provisoriska vägar runt Centralenområdet, ledningsdragning och andra anläggningsarbeten. Bara runt centralen planeras nu för 2 000 nya bostäder och 20 000 arbetsplatser.

Uppdraget innebär hantering av cirka 20 000 ton schaktmassor som transporteras för vidare sortering och förädling vid Swerocks närbelägna täkter. Dessutom ingår leverans av cirka 12 500 ton ballastmaterial och cirka 200 kubikmeter konstruktionsbetong. Betongen är klimatförbättrande ECO-Betong där man ersatt delar av cementen med alternativa bindemedel. En del av de schaktade massorna kommer att mellanlagras på plats och återanvändas till befintlig överbyggnad.

– Det är glädjande att Swerock är en del av Göteborgs infrastruktur- och stadsutveckling där vi transporterar och hanterar schaktmassorna i projektet, säger Fredrik Andersson. Genom att även leverera material visar det här tydligt att Swerock är en helhetsleverantör inom bygg- och anläggningsbranschen.

Projektet Huvuddel 1 Södra Sjöfarten och Bergslagsgatan beräknas vara klart i januari 2025.

Fakta
Projektet Huvuddel 1 Södra Sjöfarten och Bergslagsgatan är ett delprojekt i Centralenområdet, ett av Göteborgs viktigaste stadsutvecklingsprojekt som kommer att utvecklas med 2 000 nya bostäder och 20 000 arbetsplatser, gator, torg och parker – med regionens bästa kollektivtrafikmöjligheter.
Läs gärna mer här: Centralenområdet – Göteborgs Stad (goteborg.se)