Nyheter

Centerpartiet: ”Reformera Stockholms dysfunktionella bostadsmarknad: Skrota bostadskön i Stockholm”

Centerpartiet i Stockholm rullar nu en rad förslag för att reformera Stockholms dysfunktionella bostadsmarknad. Bland annat ett omtag kring hur allmännyttans hyresrätter fördelas i staden.

– Att fördela bostäder efter kötid är ineffektivt, orättvist och ökar segregationen. Politiken i Stockholm måste visa mod och genomföra en rejäl bostadsreform. För vi vet med säkerhet att dagens system inte fungerar. Vi behöver helt enkelt skrota bostadskön och istället börja fördela allmännyttans bestånd utifrån behov, säger Jonas Naddebo gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.

En bostad är ett grundläggande behov för varje människa. Därför är det orättvis att fördela bostäder enligt ett kösystem som inte alls tar hänsyn till individens situation utan gynnar den grupp som redan har boendesituation säkrad. Istället för de som har mer akuta behov – till exempel unga som vill flytta hemifrån, familjer som växer eller poliser och sjuksköterskor som vill flytta till Stockholm för att jobba.

– Ingen hade på en akutmottagning fått för sig att låta en patient med halsont gå före den som drabbats av ett plötsligt hjärtstopp bara för att personen i fråga viftar med en kölapp från väntrummet. Samma sak borde gälla vid fördelningen av bostäder, säger Jonas Naddebo.

Sveriges icke-fungerande bostadsmarknad har av internationella bedömare som OECD, EU-kommissionen och IMF länge pekats ut som ett av landets största problem.

Mycket tyder på att konsekvenserna av bostadsmarknaden hotar jobben, tillväxten och i förlängningen välfärden. Bostadsmarknaden behöver fler bostäder och mer rörlighet. Det befintliga beståndet måste utnyttjas mer effektivt, och mer rättvist.

Marknaderna för hyrande och ägande av bostäder tillgodoser olika behov och livssituationer och de olika upplåtelseformerna behöver komplettera varandra bättre.

– Det räcker förstås inte att fördela allmännyttans bostäder efter behov för att lösa bostadskrisen i Stockholm. Vi måste också få fart på byggande och helt tänka om vid markanvisningar och stadsplanering. Vi måste bygga mer blandat och för att nå dit krävs en rad åtgärder, avslutar Jonas Naddebo som också är vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Stockholm.

Centerpartiets bostadsreform innehåller åtta skarpa förslag:

Fördela bostäder efter behov – inte kötid.

Inför socialt hållbara bostäder.

Slå ihop de kommunala bostadsbolagen i Stockholm.

Bygg blandat – bygg bort segregationen.

Tillåt differentierade hyror.

Förbjud byten av hyreskontrakt.

Ställ krav på socialt hållbara bostäder vid markanvisningar.

Genomför nationella reformer och statligt stöd.

Läs förslagen i sin helhet här: Bostadsrapport – reformer för en rättvisare och mer dynamisk bostadsmarknad