Nyheter

Fortsatt positiv renoveringsvilja: ”En trend som vi tror kommer förstärkas under hösten”

Renoveringsindex siffror för juli visar att intresset att renovera för tredje gången under det senaste halvåret ger ett positivt resultat. Renoveringsindex i sin helhet är ett mått på hur mycket svensken renoverar genom en sammanvägning av ROT-avdraget och SCB:s handelssiffror.

När siffrorna för juli presenteras kan vi se att den uppgående renoveringstrenden fortsätter. Över hela landet är uppgången 0,44 procent i jämförelse med juli föregående år. Det är den näst största uppgången under 2024. Bara under april i år har siffran varit högre.

– Det här visar återigen att den förväntade räntesänkningen som genomfördes i augusti, tillsammans med ytterligare en spådd sänkning i närtid, ger svenskarna en starkare renoveringsvilja och en större trygghet i att renovera, säger Mikael Holmstrand, vd på Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

Det är i Dalarna, Halland och Jämtlands län som man kan se den största ökningen.

– Vi ser nu att renoveringsviljan stärks i stora delar av landet och vet också att det brukar finnas en viss eftersläpning i utvecklingen när ekonomin vänder. Med fler väntade räntesänkningar, stabila elpriser och kraftigt sänkta drivmedelspriser ser många hushåll nu att de har kontroll på sin ekonomi och vågar investera mer i sitt boende igen. Det är en trend som vi tror kommer förstärkas under hösten, säger Mikael Holmstrand.

Under juli månad omsatte handeln genom bygg-, vvs-, färg- och elartiklar drygt 6,18 miljarder kronor, vilket kan jämföras med förra årets siffra som var 6,25 miljarder. Under juli spenderade svensken cirka 3,5 miljarder på just ROT-berättigade tjänster.

OM RENOVERINGSINDEX
Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svensken renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat ROT-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.