Nyheter

Beijer Byggmaterials Branschrapport Q3 – Nu har det vänt uppåt för byggbranschen

Högre aktivitet hos små och medelstora byggföretag, lågt inflationstryck och en tydlig räntesänkningsagenda från Riksbanken. Det är några viktiga faktorer från förra kvartalet som visar att byggbranschen ser fram emot ljusare tider. Marknaden har äntligen vänt, dock från låga nivåer och återhämtningen uppskattas ta tid.

I Beijer Byggmaterials branschrapport för Q2 beskrev vi hur marknaden hade nått botten. Nu kommer flera positiva signaler om att vi är på väg upp ur den värsta svackan.

– Den sänkta räntan och den nya räntebanan Riksbanken har målat upp är positiva nyheter för byggbranschen. Köpkraften blir successivt starkare hos konsumenterna; med en reallönetillväxt kommer även nybyggnation och större projekt att få ökade möjligheter till en mer attraktiv finansiering, säger Geir Thomas Fossum, vd, Beijer Byggmaterial.

Bostadsproduktionen nådde botten under 2023 efter två år av kraftig nedgång med en total minskning med 60 procent. Det ser i dagsläget ut som att det kommer att ta fem år innan vi är tillbaka på nivåer med fler än 40 000 påbörjade bostäder

Flest konkurser i Norden

Effekterna av den tuffa marknaden ser vi även i konkursstatistiken där många byggföretag fått lägga ner sin verksamhet. Men trenden bryts förhoppningsvis under Q3.

– Tittar vi på antalet konkurser i byggbranschen och jämför med våra nordiska grannar, sticker Sverige ut med fler konkurser än övriga länder. En förklaring kan vara att Sverige är en mer räntekänslig marknad och kom in i lågkonjunkturen senare än våra grannländer. Trots att vi inte sett någon tydlig vändning ännu, borde de positiva marknadssignalerna ge en effekt som visar sig under hösten, anser Geir Thomas Fossum.

Fler politiska initiativ behövs

Det finns idag inga tecken på politiska incitament eller strukturella förändringar som skulle driva upp bostadsbyggandet på kort sikt. Den tillfälliga ROT-ökningen för andra halvan av 2024 är viktig, men det är troligtvis en för liten justering och under en för kort period för att ge det avtryck marknaden skulle behöva.

Se rapporten i sin helhet
Beijer Byggmaterials Branschrapport Q3, 2024
Om Branschrapporten
Beijer Byggmaterial ger regelbundet ut en rapport som beskriver marknadsläge och prisutveckling för byggmaterial. Den ges ut i fyra utgåvor per år och publiceras kvartalsvis.