Nyheter

Tamros livsviktiga uppdrag kräver fungerande kyla

Tamro är Sveriges största distributör av läkemedel med anläggningar i Umeå, Stockholm, Göteborg och med två centrallager i Eskilstuna och i Orrekulla väster om Göteborg. Bolaget utgör ett viktigt nav i att snabbt kunna förse apotek, sjukhus och andra vårdenheter med läkemedel i hela landet, inom 24 timmar. För en korrekt hantering av läkemedel är kylprocessen med en obruten kylkedja helt avgörande, en process som också är strikt reglerad för en verksamhet som hanterar läkemedel.

Tamro har sedan långt tillbaka ett samarbete med Indoor Energy avseende kylkompetens vilket inkluderar serviceavtal på kyla i Kungens Kurva samt nu även ett rikstäckande serviceavtal avseende Tamros plattform för byggnadsautomation Desigo CC. I takt med att verksamheten växt och kraven ökat på både kvalitet, säkerhet och hållbarhet, har de också sett ett behov av att ta ett helhetsgrepp kring fastighetstekniken i form av både värme, ventilation, kyla och byggnadsautomation.

Helhetsgrepp avgörande

Jörgen Landqvist är senior rådgivare för tekniska lösningar på Tamro:

– Vi insåg att vi behövde ta ett helhetsgrepp över fastighetstekniken för att kunna säkerställa både kvalitet och inte minst ta ett samlat grepp kring energiåtgången i de olika systemen. Därför har vi gått från flera olika partners till en dedikerad servicepartner som rådgivare för kyla, värme och ventilation. Samarbetet har startats upp i vår största anläggning i Kungens Kurva.

Tamros verksamhet räknas som samhällskritisk, vilket gör att redundans i kylsystemen är ett baskrav.

– Indoor Energy har både hjälpt oss säkerställa att infrastrukturen är redundant, och de följer oss 24/7 och kan agera proaktivt om något inte verkar fungera. Det är en oerhörd trygghet för oss som bokstavligen har ett livsviktigt uppdrag, kommenterar Jörgen vidare.

Hållbarhet högt på agendan

En minst lika viktig faktor som kvalitet och säkerhet är också Tamros hållbarhetsfokus där bolaget har tuffa mål att leva upp till kommande år, och där alla delar i verksamheten behöver bidra.

– För oss är det viktigt att ha en samarbetspartner som kan hjälpa oss att nå hållbarhetsmålen och ha fokus på det i arbetet, och eftersom energieffektivisering är en central del i Indoor Energys leverans så är det en perfekt matchning för oss, säger Jörgen Landqvist.

Eftersom det händer mycket både vad gäller nya regleringar och direktiv från EU inom såväl energiprestanda som exempelvis köldmedier, poängterar Jörgen vikten av att ha en servicepartner som också kan vara en rådgivare:

– För oss är det en trygghet att vi har en sakkunnig partner som inte bara säkerställer att allt fungerar just nu. Det är även värdefullt att Indoor Energy har överblicken över vad som behöver åtgärdas och justeras för att fastighetssystemen ska fungera och uppfylla alla krav och regleringar även framåt. Jag känner mig därför väldigt nöjd med samarbetet och hur vi gemensamt hela tiden utvecklar och förbättrar alla delar i uppdraget.