Nyheter

Clara Lindblom (V), Bostads- och Fastighetsborgarråd, Stockholm: Regeringen blundar för byggkrisen och bostadsbristen

– Regeringen hävdar att enklare privatuthyrning är av stor vikt för arbets- och bostadsmarknaden, samtidigt blundar de fullständigt för en byggkris som är den djupaste vi haft på 30 år, det är ju skrattretande. Enklare uthyrning av ”företagsbostäder” betyder en utökning oseriösa korttidskontrakt, Air-bnb-bostäder och hotellifiering där privata skurkvärdar nu får det ännu lättare att tjäna pengar på människor som inte har några andra alternativ för att hitta boende än att gå med på lite vad som helst.

Bostads- och Fastighetsborgarrådet i Stockholms stad, Clara Lindblom (V) är kritisk till tilläggsdirektivet och säger vidare i en kommentar till tilläggsdirektivet från regeringen:

– Fenomenet med vanliga lägenheter som hyrs ut som hotellrum eller genom dyra korttidskontrakt växer, särskilt i storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg där bostadsbristen är stor. Det som behövs är istället hårdare lagstiftning så att vi kan komma åt skurkvärdarnas hotellifiering och att Regeringen istället börjar fokusera på hur vi kan bygga fler överkomliga hyresrätter.

Den 4/9 rapporterade vi om regeringens förslag enklare privatuthyrning och ändring av presumtionshyror. Utredningen ska nu även föreslå regeländringar för att underlätta uthyrning av företagsbostäder:

Ändrade regler för en mer flexibel bostadsmarknad